BOSILJAK - Ocimum basilicum

Ljekoviti dijelovi biljke: Ocimum b. herba — nadzemni dio biljke.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Eterično ulje, cineol, metilkalvikol, tanin, jedan glikozid i jedan kiseli saponin. Čitav niz tvari još nije pobliže istražen.

Ljekovito djelovanje: Biljku bosiljka, odnosno listove, treba pohvaliti kao sredstvo protiv nadi-manja i kao sredstvo za jačanje želuca i poticanje teka. Bosiljak se s uspjehom može uzimati kod katara želuca, upale crijeva, kod pojave trovanja želuca i crijeva, želučanih grčeva, povraćanja, kod nadutosti i začepljenja. Gotovo potpuno je nepoznata ljekovita primjena kod hripavca, pri čemu se ljekovito djelovanje može proširiti i na bolesti pluća. Kod početnih stanja i pojave tuberkuloze može se računati na zapaženi uspjeh, no bolest mora biti pod kontrolom liječnika.

Konačno, valja još spomenuti da bosiljak pruža mogućnost ljekovite primjene kod mnogih bolesti mokraćnih organa, kao i kod upale bubrega, katara mjehura, ili bolnog mokrenja. Kod žena je poznato da djeluje kod pojava prekomjernog lučenja iscjetka iz rodnice i pomaže ozdravljenju.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi