CIMET - Cinnamomum Zeyla nicum Bluma

Ljekoviti dijelovi biljke: Cinnamomi cortex

Ljekovite i djelotvorne tvari: Cimet ima 1-2% eteričnog ulja u kojem prevladava cimetni aldehid (65-75%), treslovine i šećer pa se zato primjenjuje i kao lijek protiv krvavih proljeva.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Cimet je aromatik, korigens, hemostatik, stomahik, adstringens i dezinficijens probavnih organa. Jača srce i želudac, snaži živce. Pomaže kod slabe probave, stvaranja previše kiseline i sluzi u želucu, kod grčevitog povraćanja, krvavih proljeva, krvarenja iz maternice od prejake i preduge menstruacije ili poslije poroda, ako su ta krvarenja posljedica opće slabosti i slabokrvnosti; stimulira mokrenje i djeluje protiv gihta; jača tjelesnu snagu poslije preboljelih teških bolesti.

Recept

Vino od cimeta dobiva se od 30 g cimetove usitnjene kore, namočene šest dana u 1/21 slatkog crnog vina. Pije se po mala čašica, (0,5 dl) triput dnevno, prije jela.

Recept

Tinktura od cimeta priprema se tako da se 100 g usitnjene kore cimeta namoči u 1/2 litre 80-postotnog alkohola, ostavi stajati 15 dana, a onda se procijedi i uzima 20-30 kapi, triput dnevno, prije jela.

Recept

Još je bolje cimetova vino kakvo se upotrebljava u pariškim bolnicama: sastoji se od 100 g crnog vina, 8 g cimetove tinkture, 6g tinkture matičnjaka (Melissa officinalis) i 30 g šećernog sirupa. Svakih 1-2 sata uzima se po 1 velika žlica (0,2 dl).

Ako se pomiješa 1 dio cimetove tinkture s 2 dijela konjaka i 2 dijela vode, pa pije triput dnevno, poslije jela, s vodom, uspješno djeluje protiv prethodno spomenutih bolesti.

Recept

Cimetova tinktura, napravljena od jednog težinskog dijela kore i pet dijelova konjaka (20% cimeta) uzima se 15-20 kapi triput dnevno, nakon jela, radi liječenja slabokrvnosti i slabih živaca.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi