Koksaki virus je opasan za srce

Iako je u pitanju bolest prljavih ruku, koksaki virus može da dovede do oštećenja stanica srčanog mišića pa čak i do infarkta.


Pojedine namirnice kao što su med, propolis, određeni čajevi mogu pomoći da se organizam izbori protiv ove infekcije.

Umor, malaksalost, gubitak apetita, groznica,bol u grlu, plikovi u ustima, na šakama i stopalima, trnjenje lijeve ruke... Ovo su pouzdani znaci infekcije koksaki virusom, bolesti prljavih ruku, koja se rijetko javlja, ali je vrlo opasna jer može napasti srčani mišić i izazvati njegovo trajno oštećenje. Zato je veoma važno prepoznati je na vrijeme i što prije potražiti medicinsku pomoć.

A i B tip virusa

Infekcija koksaki virusom A tipa naziva se i bolešću šaka, stopala i usta, mada može izazvati i konjunktivitis. S druge strane, tip B najčešće uzrokuje plućne tegobe, groznicu, bol u stomaku i glavobolju, a oba ova virusa ponekad dovode do meningitisa, miokarditisa i perikarditisa.

Uslijed oštećenja stanica, srčani mišić više nije u stanju da normalno radi, pa srce više ne šalje dovoljnu količinu krvi u organizam. U odbrani od virusa, stvaraju se antitijela koja se sa njim bore, što ponekad aktivira autoimune procese (tijelo počinje da napada svoje stanice). Koksaki virus može trajno da ošteti srčani mišić, pa samim tim ugrozi i cjelokupno zdravlje i budućnost pacijenta.

Simptomi po kojima prepoznajete koksaki virus

Infekcija koksaki virusom uglavnom se ispoljava nakon nepreležane "bezazlene" prehlade i manifestira se slično prehladi i gripu. Ponekad prolazi bez ikakvih simptoma i zato se često naziva "bolest sa 10 lica". Najčešće pogađa djecu i tinejdžere i u većini slučajeva prolazi bez posljedica, a jak imunološki sistem ključan je za obranu od ovog oboljenja.

U početnoj fazi javljaju se slabost, pospanost, nelagodnost i mršavljenje, ponekad praćeni proljevom i grloboljom. Tegobe koje slijede jesu povišena temperatura, glavobolja, povraćanje i bol u trbuhu, nakon čega nastupa takozvana meningealna faza čiji su najvažniji znaci glavobolja i povraćanje (kod odojčadi napetost fontanela), obrambeni refleks koji ukazuje na povećan tonus vratnih i leđnih mišića, preosjetljivost na svjetlost i zvukove, te neurovegetativni poremećaji bradikardija (usporen rad srca), opstipacija (zatvor) i poremećaj svijesti. Nakon tri do pet dana svi simptomi nestaju i bolesnik se brzo oporavlja.

Kako prepoznati oštećenje srca?

Simptomi koji ukazuju na to da je koksaki virus napao srce jesu umor, ubrzan srčani rad, preskakanje srca, gušenje i oticanje nogu. Kako bolest napreduje, umor je sve veći, tako da bolesnik mora da zastane i da se odmori čak i kada napravi samo nekoliko koraka. U teškim slučajevima dolazi do infarkta ili naglog popuštanja srca sa smrtnim ishodom.

Dijagnoza i liječenje

Prisustvo koksaki virusa nije moguće otkriti standardnim biokemijskim analizama, pa se u slučaju sumnje na infekciju rade specifični testovi, u specijaliziranim ustanovama. Lijek za ovu bolest ne postoji, a terapija se sastoji od liječenja aritmije, srčane slabosti, i eventualno, autoimunih procesa. Neophodno je mirovanje i jačanje imuniteta, što će pomoći da se organizam sam izbori sa izazivačem bolesti.

Kako ojačati imunitet da se lakše borite sa koksaki virusom?

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi