NAVALA - Nepbrodium filix mas

Porodica Polypodiaceae - paprati (paprat, muška paprat, navalče, pampunka, paprad, praprat, glistna podlesnica, glistovnica).


Višegodišnja biljka, visoka 30 do 100 cm. Listovi joj izbijaju pravo iz zemlje i poredani su u krug. Sasvim mladi (prilikom izbijanja) uvijeni su kao puž, a kasnije se razvijaju i postaju dugački, dvostruko izdijeljeni i nejednako zupčasti, Pod zemljom se nalazi veliki mesnati podanak.

Rasprostranjena je skoro u cijeloj našoj zemlji, a raste po šumama, od viših brda pa do preko 1500 m nadmorske visine.

Sasvim mladi, sočni, još nerazvijeni listovi, koji su još uvijeni u spiralu kao puževa kućica, mogu da se upotrebljavaju za spremanje čorbi, variva i pirea u mješavini sa drugim divljim povrćem. Stariji, razvijeni listovi su čvrsti, sadrže dosta celuloze i smatraju se škodljivim. Podanak (podzemni dio) sadrži otrovne sastojke i ne može se upotrebljavati za hranu. Na mjestima na kojima se navala javlja u većoj količini, jedan čovjek može za jedan čas da sakupi do 5 kg nerazvijenih listova. Ako je skupljač neizvježban, može da je zamjeni sa drugom vrstom paprati, ali je takva zamjena bezopasna, jer se i ta vrsta može da upotrebi za jelo.

Ako vas zanimaju ukusna i zdrava jela od ljekovitog bilja slijedite link.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi