Čudotvorna namirnica limun


Mogu pomoći kod široke lepeze bolesti i zdravstvenih tegoba, a čak nam mogu pomoći da se dokopamo tako željenog uskog struka. Saznajte kako!


Mršavljenje

Od svih vrsta voća, limun je najbolji izbor kada želimo utažiti žeđ i pobijediti visoke temperature. U isto vrijeme, ovaj je citrus pravi rudnik vitamina C koji sa sobom povlači nekoliko dokazanih dobrobiti za zdravlje, ali i za vaš struk. Naime, uz sok od limuna ćete lakše istopiti suvišne kilograme i spriječiti njihovo nagomilavanje na krivim mjestima, tvrde stručnjaci.
Za najbolje rezultate, sok od limuna pijte ujutro prije obroka, jer ćete tako potaknuti metabolizam, a kalorije se neće lijepiti za kritične zone.

Žučni kamenci

Većina žučnih kamenaca (njih 80%) sastoji se od kolesterola koje se stvara kada ga jetra ili žuč ne mogu uspješno izbaciti. Zbog nedostatka želučane kiseline (što može biti uzrokovano starenjem, stresom ili uzimanjem određenih lijekova), kontrakcije žuči mogu biti oslabljene Time se objašnjava smanjeno neredovito pražnjenje žučnog soka i zaostajanja “starog” ustajalog žučnog soka koji se zatim taloži u kolesterolske kamence.
Zato se preporučuje konzumacija kiselih namirnica prije obroka jer one mogu imitirati želučanu kiselinu i "ohrabriti" žuč na kontrakcije kako bi izbacila male kamence. Limun je pri tom idealna namirnica!

Kašalj

Koliko puta ste čuli kako morate piti čaj s limunom kada ste prehlađeni? To nije bilo pametovanje vaših roditelja, nego dokazano djelovanje darova prirode. Naime, limun djeluje kao ekspektorans – potiče izbacivanje sekreta uz bronhija, stoga je nezaobilazan kod prehlade ili gripe koje uključuju kašalj.
Petogodišnje je istraživanje provedeno nad više od 63.000 osoba iz Singapura pokazalo kako prehrana bogata vlaknima iz voća može ublažiti kronični kašalj. Flavonoidi, koji imaju antioksidantska svojstva, štite pluća od upala i smanjuju oštećenje tkiva.
Kako biste ublažili kašalj popijte limunadu ili narežite pola limuna na tanje kriške te ubacite u pola litre vode zajedno s napuklim lanenim sjemenkama (koje su također poznati ekspektorans) i lagano kuhajte 20 minuta. Procijedite i zasladite s malo meda.

Psorijaza

Psorijaza je kronična kožna bolest koja zahtijeva uporno i dugotrajno sistematsko liječenje.
Problem zadaje crvena, zadebljala koža (eritem) prekrivena srebrnobijelim, mekinjastim i suhim ljuskama (deskvamacija). Promjene najčešće nastaju na laktovima, koljenima, vlasištu, na trupu ali mogu se pojaviti i na bilo kojem drugom dijelu tijela, kao što su nokti. Mogu ju pogoršati ozljede ili posjekotine, a posebno je opasna kod osoba sa smanjenim imunitetom.
Iako se čini paradoksalnim, limunska kiselina iz soka limuna može ublažiti suhoću kože i umanjiti njeno ljuskanje. Ujedno pomaže obnoviti vlažnost kože i potiče skidanje mrtvog sloja stanica.
Nekoliko puta dnevno nanesite sok limuna na područje zahvaćeno psorijazom i zadržite se par minuta na suncu. Kroz razdoblje od par tjedana povećavajte vrijeme koje provodite na suncu. Sok limuna bogat je psoralenima, prirodnim kemikalijama iz bilja koje su vrlo osjetljive na UV zrake i reagiraju na stanicama kože. Mnogi dermatolozi propisuju psoralene oralno ili lokalno na kožu u kombinaciji s UV terapijom kada je u pitanju psorijaza.

Zatvor


Limuni su bogati izvor pektina, vrste vlakna koja se u crijevu pretvara u gel i olakšava kontrakcije crijeva. S druge strane, celuloza privlači vodu, što olakšava probavu.
U svakodnevnu prehranu uključite limunov sok i koricu.

Hipertenzija

Kalij iz limuna pomaže pri regulaciji tjelesnih tekućina, a magnezij opušta arterije. Također, flavonoid su nutrijenti koji limunu daju žutu boju, jačaju kapilare i olakšavaju protok kisika u organizmu te na taj način štite naše krvožilno zdravlje.
Vitamin C iz jednog malog limuna može povećati razinu dušikovog oksida, plina koji našem tijelu daje signal da se opusti i proširava krvne žile. Također, sok limuna sliči nekim lijekovima koji se koriste za snižavanje tlaka – ACE inhibitorima, jer inhibira stvaranje hormona angistina u bubrezima (ovaj hormon povisuje tlak tako što steže krvne žile).

Urinarne infekcije

Ukoliko je vaša prehrana nezdrava, a imate problema s upalom mjehura, tada će prekisela mokraća samo pogoršati bolove. Normalni pH mokraće varira između 4,5 i 9, a idealan je oko 5,8 i 6,8. Iznenađujuće, metaboliziranje limunovog soka u našem tijelu ima blago alkalizirajući učinak.
Konzumirajte sok polovice limuna dva-tri puta dnevno. Limun možete koristiti kao zamjenu za ocat. Salate će živnuti uz ovaj citrus, a limun možete dodavati i u razne umake za tjesteninu. Najpoznatija je upotreba limuna u ribljim specijalitetima. Sok od limuna voćnoj salati miris daje poseban okus, a narezano voće dulje održava svježim.
Ako želite napraviti malo drugačije njoke, okupajte ih u mirisnom umaku napravljenom od svježeg bosiljka i češnjaka te koristite limun.

Ne zaboravite: Limun se uvijek cijedi u posljednjem trenutku i na tanjur stavlja neposredno prije posluživanja jela. Tako zadržava sve vitamine i minerale koji su inače osjetljivi na zrak i svjetlost.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi