Postanite najbolja verzija sebe kroz "Tri principa"


„Jedna od najljepših stvari koje ljudsko biće može spoznati je Mistični most između oblika i bezobličnog. Misao je taj most.“ – Sydney Banks


Tri principa (Um-Svijest-Misao) naziv je za tri osnovna aspekta sveg postojanja. Kroz njih je stvoreno svako naše iskustvo i cijeli naš život. Kroz njih je kreirano i naše mentalno, emocionalno i fizičko zdravlje, naši uspjesi i neuspjesi. Naziv im je dao Sydney Banks, koji je 1973. godine  doživio neku vrstu dubokog prosvjetljenja.
Upravo zato što su baza svega, razumijevanje principa pozitivno se odražava na sva područja našeg života – odnose, obitelj, zdravlje, posao, financije, koncentraciju, inspiraciju, motivaciju, kreativnost itd.
Svi koristimo Tri principa u kreiranju vlastitog iskustva života, bez obzira jesmo li za njih ikada čuli. Oni su kao gravitacija, nešto što je uvijek prisutno i što je “ugrađeno” u pozadinu našeg postojanja. Što nam je bolje poznata njihova priroda i način funkcioniranja, to ćemo lakše i uspješnije kročiti kroz život, s manje sudaranja i padanja. Kako su ovi principi neograničeni, tako je i dubina njihovog razumijevanja neograničena, a neograničene su i dobrobiti koje iz toga shvaćanja slijede.

Tri principa

Nazivi koje je Sydney Banks dao principima su samo riječi. Same riječi nisu važne i sasvim je moguće da se u drugim učenjima koriste u drugačijem značenju. Ono što je važno je ono na što one ukazuju.
Princip Uma – životna inteligencija unutar svega što postoji. Ona dovodi do toga da sjeme izraste u drvo, ptice znaju kako da sviju gnijezdo, dijete postane odrastao čovjek, rane zacjeljuju i srca kucaju. Bez ove životne inteligencije, ne bismo bili živi.

Princip Svijesti – daje nam svjesnost o postojanju, svjesnost sebe i svojih iskustava. Razina svijesti određuje kvalitetu našeg životnog iskustva. Bez svjesnosti ne bismo bili svjesni da smo živi.

Princip misli – sredstvo kroz koje kreiramo svako naše iskustvo, uključujući osjećaje, osjete (što i kako čujemo, vidimo i doživljavamo nešto), percepciju svijeta i sebe. Oni su kao kormilo kojim upravljamo našim životnim brodom. Bez principa misli, koje je puno dublje nego što nam se na prvi pogled čini, ne bi bilo nikakvog iskustva.

Sva tri principa su “sile” koje postoje “prije” nastanka materije i materijalnog svijeta, one su sile kreacije, ono što neograničeni potencijal pretvara u fizički oblik koji zatim vidimo i osjećamo kao naš stvarni svijet.
Kako bismo stvarno imali koristi od učenja o Tri principa, nije dovoljno intelektualno razumijevanje, npr. pročitati što oni jesu i kako funkcioniraju. Ono na što oni stvarno ukazuju je dublji uvid u prirodu života, koji svaka osoba može samo sama unutar sebe osjetiti. Bez tog uvida, tri principa su samo lijepa teorija. Tek kada imamo vlastitu spoznaju o njima, događaju se promjene u nama i oko nas.
Kako bi do spoznaje došlo, nije potrebno raditi nikakve vježbe, nije potrebno raditi na sebi, već je dovoljno razgovarati s nekim tko ih je već dovoljno duboko uvidio, ili možete čak pročitati knjige Sydney Banksa koliko god puta vam je potrebno da bi ušli u srž Tri principa. Njegova najimpozantnija knjiga je "The enlightened gardener", ali nije jedina naravno. To je slično kao kada vam netko pokazuje pticu na grani koju vi trenutno ne vidite. Ptica je tamo, cijelo vrijeme, ali vi je ne vidite. Ako vam netko nastavi strpljivo pokazivati gdje je, prije ili kasnije, ugledat ćete je. Na isti način ćete ugledati svoje unutarnje bogatstvo koje je cijelo vrijeme u vama, ali ga do tada niste vidjeli. Kada to ugledate, život više nikad nećete gledati istim očima.
Principi nam otkrivaju prave razloge nezadovoljstva u životu. Obično mislimo da nešto moramo postići odnosno promijeniti u sebi ili izvan sebe kako bismo bili sretni, imali kvalitetan život i uživali blagostanje. Principi nam daju uvid u pravu prirodu stvari. Otkrivaju nam kako su točno kreirani naši osjećaji, osjeti i doživljaj života te od kuda dolaze zdravlje i sreća.
Ovi principi nisu psihološka metoda, pozitivno razmišljanje, teorija, tehnika koju treba prakticirati ili principi kojih se treba pridržavati. Oni su cigle od kojih je napravljena kuća života. Oni su baza svega, pa tako i baza svih metoda i tehnika. Njihovo poznavanje olakšat će nam i poboljšati kvalitetu bavljenja bilo kojom tehnikom i dati našem radu, kao i životu uopće, puno dublju dimenziju.
Tri principa ukazuju na duboke istine na koje su mnogi duhovni učitelji i mistici ukazivali još od davnina. Slična učenja donose nam i učitelji novijeg vremana, npr. Eckhart Tolle, Byron Katie, Mooji i sl. Razlika je kod Tri principa u specifičnom načinu prenošenja i edukacije kao i u potpunoj jednostavnosti principa koje stoga mogu razumjeti čak i djeca.
Tri principa se već 40-tak godina s velikim uspjehom koriste u svijetu za poboljšanje svih životnih područja – mentalnog i emocionalnog zdravlja i blagostanja, za poslovne i sportske uspjehe, osobni rast i razvoj. Podučavaju se u školama, bolnicama, centrima za beskućnike, zatvorima, poslovnim korporacijama i privatnim savjetovalištima. Jedan od projekata dobio je i Kalifornijsku nagradu za mir.

"Kada počneš razumijevati što ti jesi bez da to pokušavaš promijeniti, tada se ono što ti jesi transformira.” ~ Krishnamurti

Možete pohađati i seminare u vašem gradu ukoliko postoje. Seminari su bazirani na nekoliko dubokih životnih istina koje su se pokazale kao vrlo moćan i direktan uzrok promjene i preobrazbe kod polaznika. Jedna od njih jest da svi unutar sebe već sada imamo ono za čim zaista žudimo i što je stvarno vrijedno, kao što su na primjer sreća, ljubav, sigurnost, kreativnost, sloboda i sl. Iako se izvana čini da svi želimo različite stvari, iznutra svi želimo isto. I, što je najbolje, već to i imamo.
Otkrivanje “mjesta” unutar nas koje sadrži sve ovo, i puno više, je transformativno. Ono nam se razotkriva samo od sebe kada razumijemo tri osnovna životna principa – Um, Svijest i Misao – i kako je kroz njih kreirano svako naše iskustvo. Počinjemo prepoznavati da je naš život kreiran “iznutra prema van”, a ne “izvana prema unutra”.

Kako se kroz opuštene razgovore naše razumijevanje principa sve više produbljuje tako u sebi otkrivamo neizmjerno bogatstvo i neograničene potencijale. Bivanje u dodiru s učenjem o tri principa nas prirodno opušta i, i slikovito govoreći, čini da „tonemo“ u ovo mjesto koje je izvor ne samo sreće i blagostanja, već i sveg stvaranja i svih promjena.
Samim tim događaju se pomaci u našoj svijesti, dobivamo uvide i spoznaje, šire nam se vidici. Posljedično tome, mijenjaju se naši odnosi s drugima i naše ponašanje, naše reakcije i naše djelovanje. Kako se mijenjamo mi, tako se obogaćuju i razvijaju i naša privatna i poslovna stvarnost.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi