Heljda daje energiju i opskrbljuje B vitaminima


Heljda ili hajdina poznata je kao žitarica, iako je to ustvari zeljasta biljka u rodu s rabarbarom. No najčešće se heljda naziva žitaricom jer se njezine sjemenke pripremaju na isti način kao žitarice.


Heljdino zrno bogato je ugljikohidratima, bjelančevinama, vitaminima B skupine i raznovrsnim mineralima: kalijem, magnezijem, fosforom, manganom...
U heljdi se nalazi obilje flavonoida - snažnih antioksidansa koji u organizmu podržavaju aktivnost vitamina C te jačaju stijenke krvnih žila i sprečavaju stvaranje ugrušaka.
Također je heljda dobar izvor vlakana koja pomažu uravnoteženju šećera i masnoća u krvi, a sadrži i triptofan.
Heljda je lako probavljiva, a superhranjiva i puna energije. Ubraja se među namirnice koje odlično griju tijelo, pa je poželjna u hladnim danima. Ne sadrži gluten pa je prikladna i za prehranu osoba koje boluju od celijakije.
Najčešće se heljda priprema kao kaša koja je izvrsna za doručak, ili kao prilog jelima od mesa i povrća - fino se kombinira sa zelenim lisnatim i korjenastim povrćem.. Dodaje se i u juhe, popečke, kobasice... Može poslužiti kao nadjev u sarmi umjesto riže.
Mljevenjem heljde dobiva se brašno od kojega se spravljaju ukusne palačinke, kruh, tjestenina, kolači, žganci...
Heljdu prije kuhanja treba oprati pod tekućom vodom, a recept za pripremu kaše jednostavan je: jednu šalicu sirove ili pržene heljde (možete je lagano popržiti na suhoj tavi) pomiješajte s dvije i pol šalice vode, i po želji dodajte prstohvat morske soli. Kuhajte na laganoj vatri otprilike 20-ak minuta dok voda ne ispari. Poklopite i ostavite da se malo ohladi.

7 ideja za uživanje u heljdi

Za energizirajući doručak, pomiješajte skuhanu kašu od heljde s grožđicama ili suhim brusnicama; s vašim omiljenim svježim voćem; s orašastim plodovima i sjemenkama. Prelijte sojinim ili bademovim mlijekom. Dodajte med i cimet po želji.

Kada pripremate kašu za ručak ili večeru, koristite pileći ili povrtni temeljac umjesto vode. Dodajte malo maslinova ulja za bogatiji okus.
Skuhanu i ocijeđenu heljdinu kašu propirjajte s malo sitno nasjeckanog crvenog luka i poslužite uz meso i(li) salatu. 

Oplemenite heljdinu kašu sitno nasjeckanim lišćem korijandra ili bosiljka.

Salata od heljde: pomiješajte skuhanu heljdinu kašu sa sitno nasjeckanim lukom, crvenom paprikom narezanom na kockice, mahunama narezanim na manje komadiće, kukuruzom u zrnu i svojim omiljenim preljevom za salatu.

Za ukusne palačinke od heljde potrebno vam je 250 g heljdina brašna, 3 dcl mlijeka, 1,5 dcl mineralne vode, 2 jaja, 1 žlica maslinova ulja, 1 čajna žličica sode bikarbone. U zdjelu s mlijekom umiješajte sve ostale sastojke. Umutite i ostavite 30 minuta u hladnjaku. Pecite palačinke na ugrijanoj tavi, premazanoj običnim uljem u vrlo tankom sloju. 

Heljda na mediteranski način: izmiješajte 2 šalice kuhane heljde, 3 šalice sitno nasjeckanog peršina, 1/2 sitno nasjeckanog luka, 1 nasjeckanu rajčicu, 3 žlice maslinova ulja, 1 žlicu svježeg limunova soka ili vinskog octa, 2 režnja protisnutog ili nasjeckanog češnjaka, morsku sol i papar po želji.

Ljekoviti med i čaj

Od heljde se dobiva i med jer su njezini cvjetovi bogati nektarom kojeg pčele skupljaju. Heljdin med je tamne boje, aromatičnog okusa i mirisa. Iznimno je bogat hranjivim tvarima, pa je odličan za jačanje imuniteta. Blagotvorno djeluje na probavu te pomaže kod anemije i nesanice.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi