Oslabljen imunološki sistem


Ustvari, neki imunolozi su bili toliko uvjereni da mogu da izliječe i najsmrtonosnije bolesti, da su se na sav glas pitali ima li potrebe za bilo kakvim daljim istraživanjima!

Takve njihove izjave danas djeluju gotovo smiješno. Od sedamdesetih naovamo, milioni ljudi na cijelom svetu postali su inficirani virusom side, bolesti prouzrokovane jednim naročito opakim virusom koji uništava sposobnost organizma da se bori protiv infekcije. Do dana današnjeg, lek za ovu bolest nije pronađen. Tek odnedavno, neki naučnici otkrili su način liječenja koji daje dobre rezultate kod nekih pacijenata, tako što uspijeva da drži virus pod kontrolom, makar jedno kratko vrijeme. Pored toga, nedavna eksplozija ebola virusa u Keniji je pokazala brzinu kojom uporan, vrlo zarazan i smrtonosan virus može da obavi svoj prljavi posao. A virusi nisu jedini koji su se otrgli kontroli. Ljekari biju podjednako tešku bitku protiv bakterija rezistentnih na antibiotike koje izazivaju nove i smrtonosnije oblike tuberkuloze, streptokoknih i ostalih oboljenja za koje smo nekada mislili da lako mogu da se kontroliraju lijekovima.

Isti oni istraživači koji su vjerovali da mogu da drže bolest pod kontrolom iz vana, prepisujući lijekove i druge terapije, sada počinju da uviđaju da bolesti jedino mogu da se iskorjenjuju iznutra, jačanjem sopstvene odbrane organizma — imunološkog sistema. Tokom posljednjih nekoliko godina, naučili smo mnogo o ovom izuzetnom mehanizmu koji čuva naše zdravlje i, iz tog znanja, proizašli su načini za jačanje i očuvanje imunološkog sistema.

Imunološki sistem je visoko sofisticirana mreža specijaliziranih stanica koje predstavljaju obranu organizma protiv uljeza kakvi su bakterije, virusi i paraziti, kao i predstražu koja ne dozvoljava razvoj raka.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi