BRAŠNJENIK - Chenopodium bonus henricus

Porodica Chenopodiaceae — pepeljuge, divlji spanać, ciganski spanać, dragi jurko.


Višegodišnja zeljasta biljka, koja naraste od 30 do 80 cm, sa uspravnom uglastom stabljikom malo razgranatom, pokatakad crvenkastom.

Listovi su tamnozelene boje, kopljasto-trouglasti, prizemni imaju duge peteljke, a gornji su kao brašnom posuti. Mnogobrojni sitni neugledni cvjetovi bjeličasto-zelenkaste boje složeni su pri vrhu stabljike u klasastu cvast.

Cvjeta od maja do oktobra.

Rasprostranjen je skoro po cijeloj našoj zemlji, od brdskih predjela pa sve do preko 2000 m nadmorske visine, gdje raste na đubrovitom tlu, najviše na mjestima gdje se kreće i zadržava stoka, oko stočarskih ljetnih stanova (katuna), torova, u okolini planinskih naselja, staja, oko plotova, pored puteva i na sličnim mjestima, često u velikoj količini.

Mladi listovi i sočni ovršci stabljika upotrebljavaju se za spravlja-nje čorbi, variva, pirea, za nadjeve i slično, sami ili, još bolje, pomiješani sa drugim divljim povrćem. Mogu da se koriste od proljeća do sredine ljeta, a i kasnije, ali samo naknadni mladi izbojci i sočni listovi, inače stariji listovi postaju grubi i nagorki.

Sasvim mladi proljetni izbojci prije razvijanja listova mogu da se prirede kao špargla, Na mjestima na kojima se brašnjenik javlja u većoj količini, jedan čovjek može za jedan čas da nabere do 5 kg upotrebljivih biljnih dijelova. Mogu se upotrebljavati bez ograničenja. Ne postoji opasnost da se zamijeni sa nekom sličnom škodljivom biljnom vrstom, ali berač koji još nije dobar poznavalac ove biljke, može da je zamijeni sa srodnim biljkama - smrdljivom pepeljugom (Cbenopodium vulvaria) i srcolisnom pepeljugom (Chenopodium bybridum), koje nisu otrovne, ali imaju neprijatan miris, po čemu ih je lako razlikovati kad se rastrljaju među prstima.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi