Anis - Pimpinella anisum


Ljekoviti dio biljke: Upotrebljava se zrelo sjeme (Fructus Anisi vulgaris Semen Anisi) koje se sabire samo po suhom vremenu. Anis se smije uzgajati opet na istom mjestu tek nakon 3 godine.


Ljekovite i djelotvorne tvari koje sadrži anisovo sjeme: Eterično ulje, mast bjelančevina, šećer. Eterično ulje sastoji se uglavnom od anetola.

Ljekovito djelovanje: Sjeme anisa djeluje protiv nadimanja, umiruje grčeve, jača želudac i pospješuje probavu. Kneipp stavlja djelovanje anisovog sjemena kao sredstva protiv nadimanja ispred komorača (Foeniculum vulgare). Anis pospješuje izlučivanje mlijeka i menstruaciju kod žena, pospješuje mokrenje i istjeruje gliste kod djece.

Umirujuće djelovanje anisa prelazi dijelom putem majčinog mlijeka i na dojenče.

Anisovo ulje (Aetheroleum Anisi), 2-6 kapi otopljeno u vinskoj žesti jača želudac i djeluje umirujuće kod grčeva, a u obliku masti postiže dobre rezultate protiv ušiju u kosi i svraba. Mast od anisa se priprema tako da se jedan dio anisovog ulja pomiješa s 10 dijelova svinjske masti.

Anis u vinu


Od suhog sjemena istuče se 6g praha, moči se 12 sati u mješavini 1,5 dl vode, 1,25 dl vina i 2 velike žlice meda, zatim se sve prokuha 5 minuta i pije po 2 šalice tijekom dana, svakih 1/2 sata po žlica, radi čišćenja krvi, izlučivanja štetnih sokova iz tijela, podraživanja živaca na rad, odstranjivanja sluzi iz pluća, čišćenja želuca, mjehura i bubrega, ili reguliranja neuredne mjesečnice.

Anis se često koristi u proizvodnji alkoholnih pića. Destilat sjemena anisa priprema se tako da se mljeveno sjeme prelije 40-postotnim alkoholom i destilira u destilacijskom uređaju. Koristi se srednja frakcija destilata koja čini približno 70% ukupnog destilata. Kao i kod macerata korijena anđelike, destilat sjemena koristi se u proizvodnji gorkih likera.

Glavni je nositelj okusa i mirisa u poznatim alkoholnim pićima, primjerice mastici (raki u Turskoj, ouzo u Grčkoj), aquavit (Danska) itd. Za pripremu 10 l mastike potrebno je najmanje 500 g sjemena anisa za destilat.

Priprema čaja od anisa: Do vrha punu čajnu žličicu plodova anisa, prethodno sasjeckanih ili zdrobljenih u mužaru, prelijemo s 1/4 l kipuće vode, te nakon 10 minuta procijedimo čaj. Kod kašlja pijemo 2 do 3 puta dnevno po l šalicu medom zaslađena čaja. Taj čaj je osobito prikladan za manju djecu. Kod napinjanja i za jačanje želuca pijemo svaki dan dvije do pet šalica neslađena čaja.

Poseban savjet: Iako je anis u usporedbi s kimom ili komoračem manje djelotvoran, ima pred njima veliku prednost, jer je od svih najukusniji. Najpovoljniju kombinaciju djelovanja i ugodnog okusa postižemo mješavinom s kimom i komoračem.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi