Anđelika - Angelica arhangelica


Ljekoviti dijelovi biljke: U ljekovite svrhe upotrebljava se podanak s korijenjem (Radix Angelicae). Sabiru se listovi (Folia Angelicae) prije cvatnje i suše na sjenovitom mjestu. Sjeme (Semen Angelicae) bere se u kasnoj jeseni i oprezno se osuši. Eterično ulje iz listova i sjemena smatra se mnogo finijim nego eterično ulje iz korijena.


Ljekovite i djelotvorne tvari: Od ljekovitih tvari treba spomenuti smolu, vosak, gorke tvari, od organskih kiselina angelika kiselinu, nadalje jabučnu, valerijansku, octenu, oksalnu i jantarnu kiselinu, kumarinske oblike kao angelicin i pektin, šećer šećerne trske i eterično ulje s veoma aromatičnim mirisom.

Ljekovito djelovanje: Korijen anđelike upotrebljava se, kod oboljenja probavnih organa, protiv nadimanja i kao sredstvo za pospješenje teka. Osim toga, postižu se vrlo dobri rezultati u liječenju upale sluznice želuca (gastritis), crijevnog katara (enteritis), upale debelog crijeva (colitis), kod napuhanosti trbuha uslijed plinova (meteorizam), u početnom stadiju kod čira na želucu (ukus ventriculi), i kod čira na dvanaesniku (ulcus duodeni). Pospješuje rad bubrega i iskašljavanje sluzi.

Recepti

Vino od anđelike prvi recept: 60 g sitno rezanog korijena anđelike moči se 2 dana u 1 litri bijelog vina. Nakon 48 sati, tome se pridoda 2 g anisa, ostavi se stajati još 2 dana i nakon toga se procijedi. Kod želučanih ili probavnih teškoća pije se to vino 1-2 puta dnevno po 0,2 dl.

Vino od anđelike na drugi način: Sitno izrezano korijenje anđelike, 50-70 g moči se 3 dana u 1 i vina, a zatim se sve prokuha oko 10 minuta, pa se tome doda mješavina jednakih dijelova po 2 grama od svakoga korijena odoljena, pelina i tinkture iđirota. Tako dobivamo izvanredan lijek za različite bolesti. Pije se 2 puta dnevno po 0,2 dl neposredno prije jela.

Macerat anđelike ima izraženu medicinsku učinkovitost a koristi se u poznatim želučanim apera-tivima i gorkim likerima (Boonekamp, Chinabitter, Stonsdorfer, Angelika liker itd.).

Ljekovita svojstva korijena anđelike bila su cijenjena u Europi u srednjem vijeku. Naročito je bio popularan »napitak protiv svih bolesti« »theriaks«. Recept za theriaks potječe iz Stare Grčke, a zapisao ga je liječnik M. Eucator (živio je od 111. do 63. godine prije Krista).

Theriaks se pripremao kuhanjem u crnom vinu sljedećih biljaka: maka, korijena anđelike, šafrana, odoljena, zatim cimeta, kardamona i rujevine (myrrhe). Tijekom kuhanja dodavao se željezni sulfat i med.

Narodna je medicina mnogo koristi. Rado je primjenjuju kod svih već navedenih bolesti i tegoba, a osim toga njome liječe i kolike kod djece, trovanja alkoholom i nikotinom, reumatske bolesti i giht. Za olakšavanje i pospješivanje probave od podanka anđelike priređuje se posebno vino koje bi trebalo služiti kao nadomjestak želučanih probavnih sokova.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi