Ljekoviti komorač


Komorač (Foeniculum vulgare) još nazivaju prijatelj želuca, a u kuhinji i medicini se koristi od pamtivijeka. Odavno se znalo za umirujući učinak komorača na sluznicu i djelotvornost protiv povraćanja i nadimanja. Stari recepti preporučuju upotrebu komorača i za bolju probavu ribe, graha, graška, sira i zelja.


U doba naših baka, u pojedinim se krajevima tradicionalno konzumirala bljutava i lagana hrana. Uz obroke se uzimalo 4 do 5 čaša ukusnog čaja od komorača dnevno u slučaju želučanih tegoba. Davali su jednu ili dvije žlice bebama kako bi im ublažili kolike. Sjemenke su se također koristile kako bi se uravnotežili nepoželjni učinci laksativa i purgativa.

Potvrđeno je da teško probavljiva hrana, poput masne ribe, ne predstavlja nikakav problem kada je poslužena s umakom od komorača.

Priprema umaka od komorača: Sitno koso narezani komorač staviti u kipuću vodu, kuhati oko 10 minuta. Procijediti i dodati topao otopljeni maslac.

Pripremite čaj od komorača: Stavite dvije žličice sjemenki komorača u šalicu vruće vode. Poklopiti i kuhati jednu minutu, te procijediti i ostaviti čaj da se lagano ohladi.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi