Ljekoviti đumbir


Đumbir (Zingiber officinale) je stara biljka podrijetlom iz Azije. Biljka je komercijalizirana u Jamajci, Africi, Japanu, Kini, Indiji i Indoneziji. Đumbir koji dolazi iz Jamajke čuven je po vrhunskoj kvaliteti.


Neki kineski kuhari u ustima drže komad đumbira da bi spriječili mučninu izazvanu kuhinjskim mirisima. U Kini siromasi provjeravaju kvalitetu svoje hrane dodajući kolut đumbira u tavu: ako korijen pocrni to znači da je hrana loša.

Evo jedne kineske tajne koju prati glas da odlično djeluje na želudac i probavu


Stavite šalicu riže u plitku zdjelu, nalijte vodu tako da pokrije rižu i ostavite da stoji cijelu noć kako bi se potpuno apsorbirala. Ako je ostalo nešto vode odstranite je. Stavite rižu u suhu tavu i postupno zagrijavajte neprestano miješajući kuhačom. Kada riža bude suha, zlatne boje i kad se ohladi, stavite je u staklenku i čvrsto zatvorite kako biste je zaštitili od vlage. Dobili ste lijek.

Konzumiranje lijeka: zagrijte pola šalice vode da proključa, te u nju dodajte žličicu suhe riže, koju ste prethodno pripremili i komadić đumbirovog korijena. Kuhajte jednu minutu, maknite s vatre i pustite da stoji 5 minuta, te ocijedite.

Uzimajte jednu žličicu jednom do dva puta na dan.

Kinezi tvrde da je ovaj lijek posebice preporučljiv zimi jer umiruje i grije želudac i da je blagotvoran za čitav organizam. 

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi