DIVIZMA - Verbascum thapsiforme

Ljekoviti dijelovi biljke: Cvijet — Verbasciflos

Ljekovite i djelotvorne tvari: Čitava biljka sadrži biljnu sluz. Ona se uz bijeli i crni sljez ubraja u ljekovito bilje s najobilnijim sadržajem sluzi. Cvjetovi osim toga sadrže do 10% šećera i eterično ulje. U listovima i korijenu dokazani su, uz sluzaste i gorke tvari, jedan saponin i mineralne tvari.

Ljekovito djelovanje: Cvjetovi su sastavni dio prsnog čaja (Speciespectorales). Upotrebu te biljke u pučkoj medicini u cijelosti je priznala i medicinska struka. Pučka medicina vidi ljekovito djelovanje u upotrebi čitave biljke, tj. cvjetova, listova i korijena. Upravo punovrijedni sastav ljekovitih tvari i to sluzi, gorkih tvari i saponina u svim tim biljnim dijelovima, čini ljekovitost ove biljke tako mnogostranom. Čaj je jedan od najboljih prirodnih lijekova za upalna oboljenja dišnih putova, bilo da se radi o promuklosti, kašlju, kataru bronha, bronhitisu ili hripavcu. Naročito je prikladan čaj od divizme za liječenje suhih katara, vezanih uz jaki podražaj na kašalj.

Ljekovita moć divizme da ublažuje bolove i da djeluje protiv upala, ima dobar utjecaj i na kataralna oboljenja želuca i crijeva i za umirenje grčeva probavnih organa.

Nadalje, ova ljekovita biljka služi za liječenje upalnih i gnojnih rana, apscesa, oteklina nakon udara, kožnih čireva, mokrih lišaja i ostalih upalnih i bolnih kožnih oboljenja.

Primjena u pučkoj medicini: Svježi listovi mogu se upotrijebiti izravno kao povoj na svježe rane. Korijen posjeduje lagano svojstvo da steže pa, ako se pije lagano kuhan u crvenom vinu, umiruje proljev a, ako je uz proljev prisutna i povišena temperatura, koristi se voda umjesto vina.

Taj uvarak dobro služi kod prijeloma ili unutarnjih ozljeda, a s dodatkom meda omiljeni je ljekoviti napitak kod kašlja. Lagano popareni cvjetovi divizme, zavijeni u platneni rupčić prethodno namočen u uvarak, odličan su oblog protiv svih upala očiju a time se mogu ublažiti, i čak izliječiti, upale kože i čirevi i bolno pečenje hemoroida.

Recept

Tinktura od divizme


Cvjetovi divizme stavljeni u rakiju (šaka cvjetova cca 50 g na litru rakije) sredstvo su za masažu dijelova tijela, oboljelih od gihta i reumatizma.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi