DIVLJI KESTEN - Aesculus hippocastanum

Ljekoviti dijelovi biljke: Kora - Hippocastani cortex, plod ili sjeme - Hippocastani semen, cvijet — Hippo-castani flos, list — Hippocastani folium.

Ljekovite tvari: Pupoljci sadrže kumarin, eskulin, cvjetovi: treslovine i kvercetin, zelena bodljikava ljuska: katehinske treslovine i 0,2-0,3% flavonolskih heterozida, smeđi plod sadrži škrob, ulje, bjelančevinu, eskulin, sterol, flavonolske heterozide; kvercetin i kemferol, vitamin B1, C i K, te nešto mineralnih soli. Kora sadrži eskulin, eskuletin i treslovinu. U svim dijelovima stabljike, kao i u plodu, ima saponina escina, koji liječi cirkulatorne smetnje, razrjeđuje krv i čini je manje ljepljivom, a uklanja i edeme.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Fluorescirajući glikozid eskulin, koji se uglavnom nalazi u kori, ima svojstvo da upija ultravioletne zrake sunca.

Ta ljekovita tvar nalazi punu primjenu kod liječenja kroničnog tuberkuloznog oboljenja kože (lupus). Iz divljeg kestena dobivena tinktura isto je tako prikladna kao lijek koji brzo liječi hemoroide. Tekući ekstrakt također se s dobrim uspjehom upotrebljava u liječenju hemoroidnih teškoća te je nadalje vrlo koristan u liječenju lišajeva, ozeblina i proširenih vena. Osim navedenog glikozida eskulina nalaze se još neke ljekovite tvari u kori, plodu i cvjetovima, kao saponini, tanin, smola, ulja i gorka tvar. Plod osim toga sadrži i do 35% škroba. Spojevi masti, saponina i škroba čine divlji kesten prikladnim za liječenje crijevnih oboljenja, proljeva i katara dišnih organa.

Kod katara svih vrsta uzima se 2 puta dnevno na vrhu noža prah pripremljen od oguljenih plodova divljeg kestena.

Recept

Tinktura od cvjetova, koja se priprema tako da se šaka otpaloga cvijeta stavi na močenje (maceriranje) u 3 dl rakije (45%), pa taj pripravak daje ljekovito sredstvo za masiranje protiv reumatizma i gihta, a 15 do 20 kapi te tinkture uzete 2-3 puta dnevno, pomaže kod grčeva u želucu.

Pripremanje ekstrakta, primjena i djelovanje


Recept

Priprema ekstrakta I.

12-15 svježe ubranih i sitno naribanih kestena (plodova), zajedno s njihovom smeđom korom, sipamo polako u 2,5 dl kipućeg konjaka, čime se uništavaju fermenti i sprečava kvarenje otopine, pa kad se to ohladi, procijedimo i filtriramo, te dobivamo ekstrakt.

Recept

Priprema ekstrakta II.

Možemo ga napraviti i bez kuhanja tako da naribani kesten prelijemo hladnim konjakom ili komovicom prepečenicom, ostavimo da stoji u tamnoj boci široka grla, zatvorenoj staklenim čepom, 6-8 tjedana, a zatim ocijedimo i filtriramo.

Ekstrakti služe za unutarnju uporabu: piju se, u obliku kapljica, za liječenje vena i krvotoka.

Ekstraktom od divljeg kestena liječi se venozni sustav uopće, naročito hemoroidi, proširene vene na nogama, tromboflebitis i varikozna ulcera (otvorene rane puknutih vena na nogama).

Pomaže i u slučajevima katara nosne sluznice, bronhija, pluća i crijeva. U njemu ima vitamina P, koji povećava otpornost kapilara i smanjuje im propusnost.

Zbog trjeslovine koju sadrže, preparati divljeg kestena ne smiju doći u dodir sa željezom i limom, pa se pripremaju u emajliranim, porculanskim ili staklenim posudama, spremaju u boce od smeđeg stakla sa staklenim čepom, da ih zrak i svjetlo ne pokvare. Dugim stajanjem ti preparati gube ljekovitost, pa treba svake godine pripremati svježe.

Ekstrakt se pije triput na dan, po 15-20 kapi u vodi ili na kocki šećera, a u slučaju akutnih bolova od hemoroida čak i 6 puta na dan po 40 kapi.

Žutim uljem, koje sadrži velike količine provitamina A, te mašću od kestenovih cvjetova uz dodatak kamilice, liječimo se od sunčevih opeklina i pjega na koži. Mjesta otečenih i proširenih vena namazu se mašću od 20 g ekstrakta divljeg kestena, pomiješanog sa 60 g lanolina, pa se pokriju zavojem.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi