GAVEZ - Symphytum officinale

Ljekoviti dijelovi biljka: Symphyti radix

Ljekovite i djelotvorne tvari: Gavez sadrži u podanku alantoin, tanine, flavonoide, Vitamin B, sluzi, različite organske kiseline, triterpene i manje količine brojnih pirolizidinskih alkaloida.

Ljekovito djelovanje: Ni jedna od domaćih ljekovitih biljaka ne sadrži u tolikoj mjeri ljekovitu tvar, alantoin, kao gavez, a ta je ljekovita tvar najviše potrebna za stvaranje stanica. Alantoin liječi teško zacjeljive rane, čak i gnojne. U korijenu biljke sadržani holin djeluje na optok krvi, jer proširuje krvne žile kože i time pospješuje snabdijevanje krvlju uz istovremeno povećanje crvenih krvnih tjelešaca. Ostale ljekovite tvari nadopunjuju ovo, tako povoljno, ljekovito djelovanje. Budući da kemijskim putem dobiveni alatoin ne djeluje na izlječenja rana, a pogotovu ne gnojnih rana, može se s pravom zaključiti, da su u alantoinu gaveza sadržane nemjerljive biološke snage.

Recept

Vino od korijena gaveza: Sušeni korijen gaveza(približno 40 g) stavi se u litru dobrog bijelog suhog vina i pusti močiti (maceracija) oko 5 do 6 tjedana. Tako pripremljeno macerirano vino služi za unutarnje jačanje kod krvarenja pluća, kod gubitka krvi nakon teških operacija i većih rana, kao i kod slabokrvnosti.

Recept

Tinktura korijena gaveza priprema se na sljedeći način: 20 g sitno izrezanog korijena gaveza stavi se u 1 dl 96-postotnog alkohola kroz 20 dana u dobro zatvorenoj boci. Boca treba stalno stajati na sobnoj temperaturi. Nakon 20 dana, korijen se procijedi i istiješti. Istiješteni sok korijena služi kao tinktura koja se konačno razrijedi sa 2,5 dl destilirane vode. Tinktura služi za liječenje rana. Lanena krpica natopi se tinkturom i položi na ranu ili se tinktura upotrijebi kao sredstvo za masažu, kako bi rana što prije zacijelila bez brazgotine.

Kod unutarnjih krvarenja, kod čireva na želucu, krvavog proljeva grize, uzima se 20 kapi tinkture na kocki šećera.

Naučite sami da pripremite ljekovitu mast od gaveza.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi