ĐUMBIR - Zingiber officinale

Ljekoviti dijelovi biljke: Podanak đumbira - Zingiberis rbizoma

Ljekovite i djelotvorne tvari: Sadrži 1-2% eteričnog ulja koje se sastoji od oko 60% zingiberena i zingerola, zatim kamfena, felandreana, cineola, borneola, citrala i seskviterpena. Aroma (ljuti okus) potječe od gingerola i metilgingerola. U podanku ima sluzi i škroba.

Okus je osobit i ponešto je ljut.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Upotrebljava se kao korigens mirisa i okusa u nekih lijekova neugodna mirisa i okusa i kao začin. Zbog ljutine malo grije, te u manjoj količini pospješuje probavu i jača želudac, poboljšava tek, a djeluje i kao sredstvo za umirenje. Najčešće se rabi kao tinktura. Protiv bolova u želucu i probavnom sustavu, te protiv nadimanja pomaže kad se 2-3 puta dnevno poslije jela uzme po 1 žlica vina (0,2 dl) u kome se 14 dana močio đumbir s malo kima.

Đumbir je odlično sredstvo za poticanje teka i pospješivanje probave. Njime ublažujemo želučane tegobe i uspješno ga primjenjujemo kod čira na želucu. Takvim bolesnicima liječnik obično propisuje ekstrakt od đumbira. Uzima se 3 puta dnevno po 20 kapljica. U posljednje se vrijeme koristi i prašak od đumbira protiv mučnine tijekom vožnje.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi