HREN - Armoracia lapathifolia

Ljekoviti dijelovi biljke: Korijen hrena (Radix Armoraciae) upotrebljava se samo u svježem stanju.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Najvažnija ljekovita tvar u hrenu je glikozid sinigrin kojeg ima i u gorušici. Osim toga, sadržana su jaka eterična ulja koja u spojevima s ostalim djelotvornim tvarima uzrokuju prilikom ribanja korijena suzenje očiju i kihanje. Nadalje su sadržani asparagin, sumpor, arginin, glutamin, aloksurne baze, oksidaze, peroksidaze, organski spojevi sumpora, spojevi kalija i obilno vitamina C.

Ljekovito djelovanje: Korijen hrena je veoma poznat kao kuhinjski začin, kao prilog određenim mesnim jelima ili kao glavni sastavni dio umaka od hrena, koji osim dobrog začinskog okusa pobuđuje i apetit.

Hren se ipak u prvom redu smatra ljekovitom biljkom


Hren podražuje sluznicu želuca i crijeva i probavne žlijezde. On je ljekovita biljka koja pospješuje izlučivanje mokraće, no ne smije se najednom uzeti veća količina, jer može, uslijed velikog nadražaja bubrega, izazvati krvarenje. Veoma dobri uspjesi postignuti su kod upale mjehura i bubrežne nakapnice, ako su pravilno uzimane male količine hrena. Ako se dnevno uzimaju pune 3 do 4 jušne žlice svježe naribanog hrena, kojem je dodano nešto vinskog octa i sve pomiješano s groždanim šećerom, mokraća će uskoro postati čista i oslobođena štetnih sastojaka. Svježe istiješteni sok od hrena pomaže brzom uništenju koli bacila.

Uzimanje u malim količinama svježeg soka od hrena i to 15 do 20 kapi, tri puta dnevno između glavnih obroka, vrlo je dobar lijek kod upale debelog crijeva i svih onih crijevnih oboljenja, koja kroz ostatke truljenja i vrenja pružaju dobru podlogu koli-bacilima. Time se ujedno otklanjaju popratne pojave, kao nadimanje, tromost stolice ili proljevi, smetnje u stvaranju želučanog soka te se normalizira aktivnost crijeva. Bogatstvo vitamina C čini hren odličnim sredstvom protiv skorbuta.

Hren vrši koristan utjecaj na oboljela pluća. Uziman s medom ili šećerom on djeluje na rastvaranje sluzi te ublažuje podražaje na kašalj kod bronhitisa, astme pa čak i tuberkuloze.

Recept I

2 čajne žlice naribanog hrena, kuhane u 2,5 dl crvenog vina pospješuju menstruaciju.

Recept II

Da bi se pospješilo izlučivanje kamenaca, mokraće i menstruacija, namoči se 8 do 10 ploški hrena u šalicu od 2 dl bijelog vina, i to popije nakon 8 do 10 sati močenja.

Recept III

»Voda za zube« (ekstrakt) se koristi kod sklonosti gnojnoj upali zubnog mesa a priprema se: 50 g sitno naribanog svježeg hrena, 20 g sjemena komorača i 20 g paprene metvice moči se tijekom 3 mjeseca u jednoj litri 45 postotne rakije, a prema ukusu se razrijedi prije uporabe i time ispiru usta.

Recept IV

Kod pomanjkanja apetita uzima se 60 g svježe naribanog hrena i 40 g dragušca te se stavi močiti desetak dana u 2 litre bijelog vina. Od toga se pripravka dnevno natašte pije 1,25 dl.

Recept V

Kod čira na želucu pije se vino od hrena (50 g naribanog hrena ostavi se tijekom 8 dana u litri bijelog suhog vina) a uzima se dnevno 2 puta po 1,25 dl i to ujutro natašte i navečer.

Recept VI

Hren kao kozmetičko sredstvo: ocat od hrena (naribani hren stavlja se močiti tijekom 8 dana u vinski ocat). Kao razrijeđena otopina kozmetičko je sredstvo za uklanjanje sunčanih pjega, jetrenih mrlja i kožnih prištića.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi