GOSPINA TRAVA - Hypericum perforatum

Ljekoviti dijelovi biljke: Nadzemna biljka - Hyperici herba

Ljekovite i djelotvorne tvari: Čitav niz ljekovitih i djelotvornih tvari čini gospinu travu vrlo vrijednom ljekovitom biljkom. Ona sadrži u obilnoj mjeri gorku tvar, tanin, eterično ulje i ugljikohidrate a dokazani su i smola, bjelančevine, pektinska i miristinska kiselina, crvenilo hiperin, hiperizin, fitosterin i stearin.

Ljekovito djelovanje: Gospina trava ima mnogostranu ljekovitost te je već u starom vijeku bila veoma obljubljena. Paracelsus je bio veliki pristalica gospine trave i preporučivao ju je kao ljekovitu biljku za čišćenje rana i krvi. Gospina trava je biljka za rane jer ima svojstva da umiruje bolove i da steže; ona je hvaljena kao izvrstan lijek za živce, pomaže kod blažih oblika depresije, a djeluje na smanjenje grčeva kao i na rastvaranje sluzi. Prije svega se preporuča ulje od gospine trave protiv opekotina, svježih rana koje krvare, ozljeda mišića, izljeva krvi, zgnječenja tkiva i za liječenje prišteva, čireva i oteklina. Ulje od gospine trave vrlo je cijenjeno sredstvo za njegu kože, kod nečiste kože, napuklina, kod suhe ljuskave kože i drugo.

Priprema je jednostavna, a ulje od gospine trave treba biti na raspolaganju u svakom kućanstvu, tim više što njegova ljekovitost traje i do 2 godine.

Gospina trava se ubere i svježa donese kući. Da biste bili sigurni da ste ubrali zaista pravu biljku, a ne koju sličnu drugu vrstu koja nema ljekovitosti, treba listove pobliže promotriti, jer su oni kod gospine trave sitno izbušeni. Treba i cvjetove medu prstima stisnuti pa će se prsti obojiti krvavo-crvenom bojom.

Recepti

Nakon branja gospine trave treba oprezno otrgati listove i cvjetove staviti u prostranu bocu sa širokim grlom, i preko toga preliti 3-4 puta (težinski omjer) veću količinu najfinijeg maslinovog ulja. Nakon toga se boca dobro začepi i stavi na sunce tijekom 6 do 7 tjedana. Sadržaj boce se češće promućka. Nakon toga vremena ulje će poprimiti svijetlocrvenu boju. Sada se čitav sadržaj boce procijedi kroz čistu krpu i dobro istiješti ostatak biljke. Ako se sada, nakon ponovnog stajanja, pokaže na površini vodeni sloj, treba ga isisati gumenom cjevčicom. Time je, na tako jednostavan način, uvijek u kući na raspolaganju jedan od najboljih prirodnih lijekova sa velikim mogućnostima uporabe: izvana za masažu, a iznutra 3 x po 1 čajna žličica dnevno.

Osim već nabrojenih mogućnosti primjene ulja od gospine trave kao sredstva za rane i njegu kože, ono je i odlično sredstvo za masažu kod križobolje (lumbago), bolova izazvanih gihtom i reumatizmom, iščašenja i bolova u leđima. Tako se ulje od gospine trave upotrebljava i kod opekotina od sunca. Za ulje se također tvrdi da odstranjuje bolove na ožiljcima od rana nakon operacije i to tako da se uljem natopljeni tampon vate stavi na ožiljak.

Ulje od gospine trave može se uzimati i kao lijek iznutra i to 10-15 kapi na pola čajne žlice vode a ne na šećeru. U ovakvom obliku primjenjuje se kod bolova u trbuhu, kolika, upale crijeva, kod nekontroliranog mokrenja u krevet djece ili odraslih, kod prekomjerne sluzi u plućima, za jetru i žuč.

Recept II

Priprema tinkture: 10 g suhe gospine trave prelijemo s 50 g 70-postotnog alkohola. Nakon 10 dana maceracije tekućinu procijedimo i time je tinktura gotova za upotrebu.

Recept III

Postoji mogućnost dobivanja ulja gospine trave toplim načinom tako da se 500 g cvijeta i sitno isjeckana lišća namoči u staklenki s jednom litrom najboljeg stolnog ulja i pola litre bijelog vina, pa se to kuha na vodenoj pari dok vino ne ishlapi.

Pogledajte kako da sami sebi pripremite ljekovito ulje od gospine trave.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi