IZOP - Hyssopus Officinalis

Ljekovite i djelotvorne tvari: Izop sadrži čitav niz ljekovitih tvari, tako medu ostalim eterično ulje (Aetheroleum Hyssopi), hesperidin, jabučnu kiselinu, gumu, smolu, šećer, malo tanina i još daljnje pobliže neodređene tvari.

Ljekovito djelovanje: Biljka izopa u cvatu ubrajala se još u biblijskim danima medu najvrednije ljekovite biljke. No, ne samo da se spoznala ljekovita vrijednost te biljke nego je čak dobila u ono doba religiozno - simbolično značenje, jer je prema Starom zavjetu u jednom od psalama David molio: »Oslobodi me grijeha putem izopa, da budem čist«, čime se simbolički htjelo reći da se djelovanje čišćenja izopom moglo protegnuti čak, po ondašnjem shvaćanju, i na čišćenje duše. Izop je prvi put kao ljekovita biljka u Europi naveden u poznatom djelu Hildegarde od Bingena oko 1500, godine. Ugodan i prijatan čaj od izopa otvara, te čisti krv i izlučuje sluz, pomaže kod kroničnog bronhijalnog katara, kod noćnog znojenja izazvanog tuberkulozom pluća, grčeva u prsima, kod prekomjerne sluzi u crijevima, slabosti probavnih organa, skrofuloze, vodene bolesti, žutice i drugo.

Svježe ubrani listovi i cvjetovi stavljeni u maslinovo ulje i držani neko vrijeme na suncu daju prokušano sredstvo za masiranje uzetih udova nakon udara kapi. To izopovo ulje upotrebljava se i protiv noćnog znojenja kod osjetljivih pluća, pa se u tu svrhu uzima dnevno 15 do 20 kapi tog ulja s malo vode ili još bolje s čajem od anisa. Izop kuhan s octom ublažuje zubobolju.

Ako se izop posipa po vrućoj ploči štednjaka i, ako se nastali dim pomoću lijevka uvodi u uho, to liječi bolove u uhu i otklanja zujanje u ušima.

Recept

Ako se izopom, kuhanim u ulju, namaže tijelo, odstranjuju se nametnici. U žestu ili jaku rakiju (45%-tnu) namočeni listovi i cvjetovi izopa pobuđuju apetit; uzimaju se manje količine 1/2 sata prije jela, tj. 10 do 15 kapi, razrijeđeno s malo vode.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi