LJUPČAC - Levisticum officinale

Ljekoviti dijelovi biljke: U prvom redu sabire se korijen (Levistici radix), koji se kopa u proljeće ili u kasnoj jeseni. U pučkoj medicini sabiru se i mladi ogranci s listovima (Herba Levistici) a upotrebljava se i sjeme. Svi biljni dijelovi suše se u hladu, a spremaju se nakon sušenja u tamne staklene posude.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Korijen sadrži eterično ulje, invertni šećer, saharozu, škrob, tanin, gumu, mast, smolu, jabučnu i angelika kiselinu. I u zelenim biljnim dijelovima ima eteričnog ulja, smole i drugog.

Ljekovito djelovanje: Već su kod Dioskurida i Plinija bili opisani korijen i sjeme kao veoma ljekoviti. Biljka je dobro sredstvo za liječenje želuca kod probavnih teškoća, slabosti želuca i prekomjerne sluzi u želucu.

Ljupčac je sredstvo za izlučivanje vode i pomaže kod vodene bolesti, naročito kod otečenih nogu uslijed te bolesti (dr. Madaus), kod katara mokraćnog mjehura, upale bubrežne nakapnice i uopće kod bubrežnih oboljenja, poteškoća s mokrenjem, kod bjelančevine u mokraći, a veoma se preporuča kod migrene, uzrokovane lošom funkcijom bubrega. Ljupčac je dobro sredstvo za žene za pospješivanje slabe menstruacije. Žene u drugom stanju ne smiju upotrebljavati Ljupčac a općenito se ljupčac ne smije uzimati kod povišenih tjelesnih temperatura.

Vrlo dobri uspjesi u liječenju postižu se nadalje protiv nastajanja bubrežnih kamenaca, kod teškoća uslijed reumatizma i gihta, kod izbijanja neugodnog i jakog znoja i, konačno, kod opće živčane slabosti.

Ako se korijen moči u rakiji (macerira) taj će pripravak pomoći kod želučanih grčeva, grčeva u crijevima, pospješit će probavu i apetit.

Ljupčac kao začin: Češće nego u ljekovite svrhe, ljupčac se koristi kao začinska biljka (njegov korijen i listovi), kao dodatak hrani i likerima zbog ugodna mirisa, zatim u gorkim rakijama za želudac.

Recept

Sjeme se smatra najdjelotvornijim dijelom biljke. Sjeme Ijupčaca se zdrobi i jedna jedaća žlica tako zdrobljenog sjemena stavi močiti u 5 dl bijelog vina. Ako se od toga dnevno ujutro i natašte pije l mala čašica (0,3 dl), to poboljšava funkciju jetre i slezene. Tako spravljeni ljupčac, pospješit će i izbacivanje kamenaca i pijeska iz bubrega. Iz sjemena. Ijupčaca se ponegdje tiješti i ulje, te se kod boli i grčeva u trbuhu pije 5-8 kapi toga ulja u maloj čašici toplog bijelog vina.

Još jedan recept

Plodovi ljupčaca samljeveni u prah pomiješani s jednakim težinskim dijelovima plodova anisa i komorača, i s isto toliko cimeta i šećera, smanjuju nadutost trbuha. Uzima se dnevno po l žličica sjemena namočenog u vinu. To sredstvo djeluje i protiv nervoze, jača želudac i regulira probavu.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi