MAJČINA DUŠICA - Thymus serpyllum

Ljekoviti dijelovi biljke: Biljka - Thymi herba

Ljekovite i djelotvorne tvari: Uz obilje eteričnog ulja (Aetheroleum Serpyllt), koje se iz biljke može dobiti destilacijom, u biljci se nalazi timol i karvakrol, koji imaju veliku dezinfekcijsku moć, nadalje neimenovani kiseli saponin i jedan još pobliže neistraženi glikozid. Biljka sadrži i tanin i znatnije količine mangana.

Ljekovito djelovanje: Majčina dušica je, poput timijana (Thymus vulgaris L.) ljekovita biljka za rastvaranje i lakše izlučivanje sluzi, a ima i jaku moć dezinfekcije pa je veoma prikladna kod prekomjerne sluzi u organima za disanje, kašlja, hripavca, bronhijalnog katara i drugog.

Daljnji uspjesi u liječenju postižu se, ako se majčina dušica upotrijebi kao sredstvo za jačanje želuca i živaca, kao vrlo djelotvorni napitak kod oboljenja želuca i crijeva — naročito smanjuje želučane grčeve — kao i kod nesanice odraslih i djece. Majčina dušica pomaže i u liječenju skrofuloze, bljedoće i slabokrvnosti.

Recept od majčine dušice


U rakiju (45%) komovicu ili lozovaču namočimo (maceriramo) cvjetove ili listove majčine dušice (80g na litru rakije). Taj pripravak se dobiva nakon 20 dana maceracije, a nakon čega se isti profiltrira i odvoji od biljke. Koristi se za vanjsku uporabu za masažu i jačanje udova kod slabe ili skrofulozne djece, kod reume, gihta, uganuća, nagnječenja tkiva i kod oteklina. Osim toga djeluje i na smanjivanje bolova i grčeva.

Recept za reumu


Za reumu zglobova i giht može se pripremiti posebno sredstvo za vanjsku uporabu i masažu tako da se moče u istoj takvoj rakiji jednaki težinski dijelovi majčine dušice i ružmarina (po 40 g na litru).

Majčina dušica, kuhana u vinu s jednakim težinskim dijelovima korijena oslada (Polipodium vulgare) i komorača (Fructus foenicult), liječi kašalj s krvarenjem i ublažuje astmu. Pije se ujutro, natašte po 0,2 dl.

Recept za tinkture


20 g majčine dušice prelijemo s 250 g 70-postotnog alkohola i ostavimo macerirati 10 dana, zatim profiltriramo i možemo koristiti za vanjsku uporabu.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi