METVICA PAPRENA - Mentha piperita

Ljekoviti dijelovi biljke: List - Menthaepip. Folium

Ulje od paprene metvice Aetheroleum menthae pip. znatno se razlikuje od eteričnog ulja ostalih ljekovitih biljaka, jer ima naročit učinak na živce osjetljive na hladnoću. Iznutra uzeto, umiruje bolove i smiruje grčeve. Vanjska upotreba u obliku laganog trljanja smanjuje ili sasvim odstranjuje lokalne bolove, otklanja glavobolju a neuralgični se bolovi smanjuju ili sasvim nestaju.

Metvičino ulje sa svojim sastojcima djeluje na bolji rad žuči, odstranjuje grčeve prouzrokovane žučnim kamencima ili pijeskom, smiruje želučane i crijevne grčeve, ublažuje podražaj na povraćanje, te otklanja srčane teškoće uzrokovane nadimanjem želuca ili drugim nepravilnostima u radu želuca i crijeva.

Budući da paprena metvica djeluje na smirenje bolova i uklanja grčeve, ona uklanja i sve nervozne smetnje, kao npr. nervozno lupanje srca i pridonosi da se znatno ako ne i potpuno uklone sva hipohondrična duševna stanja koja se pojavljuju uslijed grčeva i bolova. Kneipp ističe upravo to ljekovito djelovanje paprene metvice. Ulje od metvice uzima se s gutljajem vode ili s kockom šećera i to 2 do 4 kapi najednom, 3 do 4 puta na dan.

Alkoholom razrijeđeno eterično ulje daje tzv. »kapljice od metvice« koje možemo kupiti u ljekarni. Njihovo je djelovanje slično čaju od metvice, a uzima se po 15 kapljica u vodi.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Metvica sadrži: 0,8-4% eteričnog ulja s mentolom, mentilacetatom i mentonom, pulegonom i mentofuranom. U lišću ima 1-2% ružmarinske kiseline, fenolkarbonskih kiselina, triterpenskih kiselina: oko 0,3% ursolske i oko 0,1% oleanolske kiseline, flavonoida: rutina, hesperetina i mentozida, zatim karotinoida, betaina, kolina i 8-13% mineralnih soli.

Recept protiv reume

Protiv reume treba u litri maslinova ulja 6-8 tjedana močiti jednake dijelove metvice i odoljena. Boca mora biti zatvorena probušenim papirom. Ulje se zatim procijedi i odlije u drugu bocu. Njime se tada masiraju oboljela mjesta.

Alkoholatura od metvice pije se 15-20 kapi u čaši vode, nakon jela.

Posebno je dobra, za želučane i crijevne bolesti, kombinacija jednakih dijelova metvice i kamilice.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi