TETRLJAN ili MARULJA - Marrubium vulgare

Ljekoviti dijelovi biljke: Nadzemna biljka - Marubii herba

Ljekovite i djelotvorne tvari: Biljka u cvatu sadrži gorku tvar marrubin, eterično ulje, tanin, smolu, mnogo soli, masti, vosak i biljnu sluz. Pretpostavlja se da sadrži još dvije vrste gorkih tvari.

Ljekovito djelovanje: Tetrljan se ubraja u najstarije ljekovito bilje pa je bio osobito cijenjen već u starom Egiptu. Rimljani su ga upotrebljavali za liječenje malaričnih oboljenja. Sok tetrljana pomiješan s medom slovio je kao glasovito sredstvo za liječenje plućnih bolesti.

Tetrljan je prije svega dobro sredstvo za liječenje pluća a upotrebljava se kod starih, suhih katara, kod hripavca, bronhitisa kao i za liječenje tuberkuloznih plućnih katara. Tetrljan se upotrebljava i u liječenju kroničnog grčevitog kašlja, osobito kod starijih osoba, kod tipičnog staračkog kašljucanja, dugotrajne bolesti ždrijela, slabokrvnosti i opće tjelesne slabosti. Gorka tvar u tetrljanu ne samo da povećava tek nego nastupa i bolja sekrecija jetre, bolje izlučivanje žuči, tako da se tetrljan preporučuje kod žutice, kod oštećene jetre i protiv steriliteta.

Tetrljan se može upotrijebiti kao ljekovita biljka i u liječenju srca i to kod smetnji srčanog ritma (nepravilni otkucaji srca - aritmija srca). Tinktura i ekstrakti tetrljana djeluju primjetno umirujuće na nemiran i nervozan rad srca.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi