Aronija je dobra za Vaše zdravlje

Aronija je i kod nas već poznato ljekovito voće. Naime, radi se o bobičastom voću koje ima plodove jako slične borovnici. Aronija je jako korisna kod preventive od malignih oboljenja, te dosta učinkovito pročišćava organizam od štetnih tvari i teških metala.


Ova biljka se kod nas pojavila tek nedavno. Aronija je otporna na niske temperature, pa može rasti i u područjima koja imaju temperature i od minus 45 stupnjeva te je jako zahvalna za odgajanje.

U plodovima aronije pronalazimo vitamine C, A, E, B2, B6, B9 te jako rijedak vitamin P. Od minerala tu su kalcij, kalij, željezo, molibden, mangan, fosfor i jod. U samo 100 grama aronije nalazi se količina folne kiseline dovoljna ljudski organizam za čitav dan.

Kada je riječ o ljekovitim svojstvima, njih je teško sve nabrojati. Ipak, ako želimo izdvojiti neke to su: aronija potiče cirkulaciju, pročišćava krv, ublažava migrene, utječe na rad želuca i crijeva, popravlja imunitet, sprečava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija i neke druge tegobe.

Aronija također regulira rad štitnjače, odlična je u borbi protiv dijabetesa i raznih oboljenja žuči.

Zahvaljujući visokoj količini antioksidanata, aronija uništava stanice raka. Zbog toga se ovu biljku treba uključiti u terapiju u borbi protiv raka.

Osim toga, sok od ove biljke se preporuča u borbi protiv Alzheimerove bolesti i demencije.

Nisu zanemariva ni njena kozmetička svojstva, jer sprječava pojavu bora i ubrzava zacjeljivanje rana.

Da biste izvukli najviše iz aronije, i naučili kako je koristiti u ljekovite svrhe pročitajte kompletan članak o ovoj jako ljekovitoj biljci, koja je kod nas još uvijek slabo poznata.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi