Hibiskus - Hibiscus

Kako izgleda? Hibiskus je listopadni žbun koji naraste do 5 m visine sa tamnozelenim nazubljenim listovima i krupnim, zvonastim cvjetovima bijele, crvene ili ljubičaste boje.


Gdje raste? Kod nas se hibiskus njeguje kao ukrasna biljka, u vrtovima i baštama.

Kada se bere? Bere se u vrijeme cvjetanja, od jula do septembra.

Primjena: Ljekovita svojstva hibiskusa potiču od enzima, eteričnih ulja, željeza, vitamina C, flavonoida i antioksidanasa koji štite krvne sudove. Čaj od cvjetova snižava krvni pritisak i povišen kolesterol, poboljšava apetit, ublažava grčeve u stomaku, crijevima i materici. Zahvaljujući obilju vitamina C, odlično je sredstvo protiv prehlada i kašlja, primjenjuje se u liječenju srčanih i nervnih oboljenja, nesanice, bolova i otoka u gornjem respiratornom traktu, ali i površinskih rana. Voćne kiseline iz hibiskusa djeluju kao blagi laksativ, pa su snažno sredstvo za izbacivanje viška tečnosti iz organizma. Neki sastojci ove biljke imaju svojstvo antibiotika, pa hibiskus može da se upotrebljava i protiv bakterijskih upala.

Čaj od hibiskusa: Žlicu osušenih cvjetova hibiskusa preliti sa 2 dl ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 10 minuta.

Čaj protiv groznice: Žlicu suhi listova hibiskusa preliti sa pola litra ključale vode, poklopiti i držati dva sata. Dodati malo limuna i piti pomalo tokom cijelog dana.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi