Grah - Phaseoli legument

Kako izgleda? Grah je najrasprostranjenija biljka iz porodice mahunarki, sa krupnim ili sitnim zrnima koja imaju visoku hranljivu vrijednost. Obrazuje visoku ili nisku stabljiku sa krupnim tamnozelenim listovima i sitnim, bijelim cvjetovima.


Gdje raste? Pogoduje mu rastresito i plodno zemljište. Zbijena i kisela podloga mu ne prija.

Kada se bere? Ljekoviti su svi dijelovi biljke osim korijena. Mahuna se bere kada zrna dostignu veličinu tipičnu za sortu (za 70-90 dana od sjetve).

Primjena: Grah je odlično sredstvo za reguliranje nivoa kolesterola i šećera u krvi. Dovodi se u vezu sa smanjenjem rizika od određenih oblika tumora, a upotrebljava se i u slučaju zapaljenja mokraćnih putova, anemije i bolesti srca, ali i bronhitisa, glavobolje i pada imuniteta. Stablo, list i cvijet graha u narodnoj medicini smatraju se diuretikom. Zahvaljujući kombinaciji vlakana i folne kiseline, ova biljka smanjuje rizik od moždanog udara, bolesti srca i debelog crijeva, a djelotvorna je i protiv nesanice, osteoporoze, gripa, hemoroida i kroničnog umora.

Čaj za reguliranje šećera u krvi: 150 g mahuna kuhati 15 minuta u pola litra vode. Ostaviti da odstoji tri sata i piti nakon svakog obroka.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi