KOPRIVA — Urtica dioica

Porodica Urticaceae — koprive (žara, velika kopriva, žegavica, žgoča kopriva, kropiva).


Višegodišnja zeljasta biljka. Može da naraste i preko 100 cm u visinu. Stabljika je četvrtasta. Listovi su jajoliko-duguljasti, sa produženim šiljastim krajem, po ivici zupčasti.

S obe strane pokriveni su kratkim mekim dlakama. I stabljika i listovi obrasli su još i dužim, lomljivim dlakama punim kiseline koja žari i izaziva plikove na koži. Sitni, neugledni zelenkasti cvjetovi skupljeni su u razgranani grozdastu cvast pri vrhu stabljike ili njenih ogranaka. Cvjeta u junu i julu.

O ljekovitim svojstvima ove biljke pročitajte na linku.

Veoma je rasprostranjena u cijeloj našoj zemlji, od nizina do visokih planina. Raste po zapuštenim mjestima, kao korov pokraj putova, oko naselja, torova, kraj ograda, po šumama, močvarama, zapuštenim njivama i voćnjacima i na sličnim mjestima, često u velikom mnoštvu na jednom mjestu.

Mladi izdanci i listovi, kao i ovršci mladih stabljika mogu da se upotrebljavaju za spravljanje čorbi, variva, pirea, za nadjeve i sl., a također mogu da se prže na ulju ili masti. Isušeni i samljeveni u prah mogu da se čuvaju za kasniju upotrebu, a mogu i svježi da se konzerviraju na različite načine. Ne postoji opasnost da se zamijene sa nekom drugom škodljivom biljnom vrstom i mogu da se upotrebljavaju bez ograničenja.

Listovi se najviše upotrebljavaju u proljeće, ali i kasnije, pa i u jesen od naknadnih izbojaka. Na mjestima na kojima se kopriva javlja u većoj količini jedan čovjek može za jedan čas da nabere do 4 kg listova i sočnih ovršaka stabljike.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi