Lijek za uklanjanje hemoroida

Učinkovita mješavina od korijena zlatice i meda za samo dva mjeseca uklanja sve tegobe izazvane hemoroidima.


Hemoroidi predstavljaju proširenje vena ispod sluzokože završnog dijela debelog crijeva, oko analnog otvora. Izgledaju kao izbočine čija veličina zavisi od stadija bolesti, mada se, prije ili kasnije, pojavljuju kod većine ljudi, a problemi nastaju kada počnu da krvare i bole. Uslijed djelovanja različitih faktora kao što su dugotrajno sjedenje, loša ishrana i nedovoljna fizička aktivnost, dolazi do znatnog uvećanja hemoroida i javljaju se ozbiljni problemi. Najopasnije su svakako gnojna upala i tromboza (krvni ugrušci mogu dospjeti do srca ili pluća i ugroziti život bolesnika).

Travar iz Niša, Slavoljub Stanojević otkrio je još prije deset godina veoma efikasan lijek protiv hemoroida.

"Na sve načine pokušavao sam da resim svoj problem sa hemoroidima, a jedan prijatelj me je posavjetovao da probam sa biljkom zlaticom koje ima u izobilju na livadama i u šumarcima oko Niške Banje. Napravio sam preparat sa medom i zlaticom, čije sam blagotvorno djelovanje prvo isprobao na sebi", priča Slavoljub.

Cvijet zlatice oblikom podsjeća na ljubičicu pored koje ova višegodišnja biljka najčešće i raste. U narodu je poznata još i kao zlatica sa kamena ili ledinjak, jer često može da se nađe na ledini između kamenja, a dostiže visinu i do 20 cm.

"Zlatica može da se koristi za čišćenje krvi, pospješuje mokrenje i znojenje, pomaže u liječenju oboljenja živčanog sistema i pluća. Izvanredni su i melemi spravljeni od ove biljke, kao i ljekovite kupke. Cijelu biljku berem za vrijeme cvjetanja, dok u proljeće i jesen sakupljam korijen koji se koristi za liječenje hemoroida. Sadrži veliku količinu fenolskih heterozoida, etarskog ulja i saponina, a nakon sakupljanja se melje i jede pomiješan s medom. U toku liječenja, koje traje 60 dana, pacijentu savjetujem da ne pije alkohol i kavu, i ne koristi jake začine poput ljute paprike i bibera. Ukoliko se striktno pridržava mojih preporuka, svakodnevno jede usitnjen koren zlatice pomiješan s medom, pravilno se hrani i redovno održava higijenu, hemoroidi će nestati posle dva mjeseca", objašnjava Slavoljub.

Istraživanja pokazuju da nedovoljna količina vlakana u ishrani izaziva probleme sa probavom i pojavu zatvora, što je u direktnoj vezi sa nastankom hemoroida. "U liječenju šuljeva od izuzetnog je značaja pravilna ishrana. Vrlo je važno da se obroci svakog dana uzimaju u isto vrijeme i da jelovnik sadrži što više čorbastih jela. Tokom terapije pacijentima preporučujem da jedu dosta kuhanog graha i kupusa, i to sa crnim kruhom. Za doručak predlažem pečeni krumpir i poparu, a preko zime ujutro, na prazan stomak, treba piti po decilitar rasola. Zabranjeni su slatkiši, turšija, pečeno i pohano meso, suhomesnati proizvodi, ali i roštilj, pomfrit, gazirana pića. Kada je riječ o voću, najbolji izbor su dunje, mušmule, oskoruše, drenjine, maline, kupine, šljive, jabuke i kruške. Također, savjetujem da se jede isključivo mladi sir, dok se tvrdo kuhana jaja moraju zamijeniti rovitim", naglašava travar.

Svrab i bol

Postoje dvije vrste hemoroida - unutrašnji i vanjski. Oba tipa uzrokuju iste simptome, kao što su krvava stolica, svrab i bol, pa ih je teško razlikovati. Mogu biti veličine zrna graška do veličine loptice za golf, a što su veći, više bole. Vanjski se lakše uočavaju i jednostavnije liječe. Njihova boja varira: što su veći, to su crveniji, a ako se tek formiraju, uglavnom su plave boje. Unutrašnji hemoroidi se nešto teže otkrivaju, ali jedan od uobičajenih simptoma jeste pojava krvi u stolici ili na toaletnom papiru nakon brisanja. Često ih prate jak svrab, sluz iz analnog otvora i snažan bol.

Što se duže čeka i ignoriraju simptomi hemoroida, stanje se samo pogoršava i zato ih treba liječiti čim se pojave prve tegobe.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi