Rak grlića maternice

U početnoj fazi ovu bolest ne prate nikakvi simptomi, a kada se jave, velika je mogućnost da su atipične promjene, nakon višegodišnjeg zanemarivanja, prerasle u rak.


Rak grlića materice jedno je od najčešćih malignih oboljenja, a statistički podaci pokazuju da se posljednjih desetak godina broj oboljelih rapidno povećava. Glavni problem predstavlja činjenica da mnoge žene ne odlaze na redovne kontrole kod ginekologa ili traže pomoć ljekara kada je bolest već uzela maha. Nažalost, tada su šanse za izlječenje zaista male.

U velikom broju slučajeva maligne promjene na početku bolesti veoma su blage i prolaze spontano, bez liječenja. Međutim, dešava se da sitna oštećenja, ukoliko se na vrijeme ne otkriju i ne uklone, mogu da prerastu u rak grlića materice. Taj proces može da traje godinama, pa ukoliko se blagovremeno dijagnosticira, veoma lako i uspješno se liječi. Dakle, glavna preporuka svim ženama jeste da redovno kontroliraju zdravlje reproduktivnih organa, jer to može da im sačuva život.

Uzročnici

Smatra se da je glavni krivac za nastanak raka grlića materice humani papiloma virus (HPV), a otkriveno je preko sto različitih tipova ovog mikroorganizma. Virus može da izazove benigne promjene koje se, u prosjeku, kod osam od dvadeset žena razvijaju u maligni tumor. Pored virusa, u nastanku oboljenja značajnu ulogu igra još nekoliko faktora među kojima su pušenje, rano stupanje u seksualne odnose, česte promjene partnera, loša spolna higijena, hormonska kontracepcija, infekcije klamidijom i virusom herpes simpleks, kao i pad imuniteta.

Simptomi

Nažalost, prvi simptomi ukazuju na to da su atipične promjene, nakon dugotrajnog zanemarivanja, prerasle u bolest. Najčešći znaci rane faze raka grlića materice jesu sve vrste krvarenja van redovnog ciklusa. Dakle, pažnju bi trebalo obratiti na pojavu stalnog vaginalnog sukrvičastog vodenastog iscjetka i krvarenja tijekom seksualnog odnosa, između ciklusa ili nakon menopauze, kao i preobilne menstruacije. U kasnijoj fazi bolesti, javljaju se bolovi u kostima i maloj karlici, problemi s mokrenjem, opstipacija, gubitak težine, umor, kao i oticanje nogu.

Papanikolau test je općeprihvaćena i bezbolna metoda kojom se uzima bris sa grlića materice, citološki obrađuje i pregleda pod mikroskopom pri čemu se mogu razlikovati sljedeće vrste stanica: normalne, one koje su napadnute infekcijom, premaligne i kancerozne.

Uspostavljanje dijagnoze

Papanikolau test je jednostavna i bezbolna metoda kojom se pregledaju stanice dobivene brisom grlića maternice, a pokazuje upalu, kao i prisustvo atipičnih ili kanceroznih stanica. Za uzimanje odgovarajućeg uzorka neophodno je da prođe pet-sedam dana od posljednje menstruacije ili seksualnog odnosa, a prije uzimanja brisa zabranjena su vaginalna ispiranja i primjena vaginaleta. Prva (I) i druga (II) grupa Papa brisa predstavlja uredan nalaz. Međutim, neki ljekari ističu da čak 30% rezultata ovih analiza nije vjerodostojno, odnosno da žena sa urednim Papa nalazom može imati prekanceroznu promjenu. Zbog toga se savjetuje testiranje jednom godišnje. Kada su tri uzastopna nalaza Papa testa negativna, pregledi se mogu prorijediti na dvije do tri godine. Treća (III) grupa predstavlja sumnjiv nalaz, može biti uzrokovana infekcijom i ukazivati na postojanje premalignih promjena na stanicama.

Četvrta (IV) i peta (V) grupa ukazuju na prisustvo stanica raka u brisu. U dijagnostici raka grlića maternice primjenjuje se i kolposkopija, pregled pomoću uređaja koji uvećava površinu koja se posmatra i do četrdeset puta. Ako postoji sumnja na premaligne ili maligne promjene, uzima se isječak (biopsija i kiretaža). Dobiveni materijal nakon obrade pregleda patolog i daje definitivnu dijagnozu.

Liječenje raka grlića maternice


U slučaju premalignih promjena, izmijenjeni epitel grlića materice odstranjuje se smrzavanjem (krioterapija), spaljivanjem (kauterizacija) ili laserom. Nakon ovih intervencija očekuje se stvaranje novog, zdravog epitela. Također, primjenjuje se konizacija, uklanjanje dijela grlića u obliku konusa a preostali dio se rekonstruira. U ovisnosti od stadija bolesti i starosne dobi pacijentice, izvodi se i histerektomija - vađenje materice, jajovoda, jajnika i okolnih limfnih žlijezda. Nakon toga odlučuje se o eventualnoj terapiji citostaticima ili zračenjem.

Ishrana

Prije svega, iz ishrane treba izbaciti mlijeko, meso i mesne prerađevine, konzervirane namirnice, prženu i začinjenu hranu. Neophodno je jesti što više svježeg voća i povrća, a namirnice moraju da budu svježe pripremljene, jer se termičkom obradom gube skoro svi hranljivi sastojci. Preporučuje se i konzumiranje svježeg soka od cikle jer su mnogobrojna istraživanja pokazala da ovo povrće sadrži supstance koje zaustavljaju razvoj tumora. Sok od crvene cikle povećava smanjenu oksidaciju stanica raka od četiri do deset puta. Međutim, treba ga piti postepeno da ne bi izazvao mučninu, opadanje pulsa i arterijskog pritiska, kao i opću slabost organizma.

Da bi se ovi problemi izbjegli, u početku se unosi po žličica soka, a doza se postepeno povećava ili se sok od cikle miješa sa sokom od mrkve i jabuke. Također, što češće treba jesti kašu od heljdinog brašna, jer jača organizam, pospješuje detoksikaciju i suzbija širenje raka.

Budwig dijeta

Čuvenu dijetu bogatu omega-3 masnim kiselinama kreirala je dr Johanna Budwig (šest puta nominirana za Nobelovu nagradu). Koristi se kao lijek i preventiva protiv raka, ali i u slučaju oboljenja jetre i kardiovaskularnih bolesti, te osteoartritisa, osteoporoze, Alzheimerove bolesti, dijabetesa, migrene i kroničnog umora. Dr Budwig smatra da odsustvo linolinske kiseline uzrokuje stvaranje oksidanasa, što pomaže širenju stanica raka i izaziva mnoge kronične poremećaje. Korisni fermenti oksidanasa uništavaju se termičkom obradom ulja, kao i solima i nitratima koji se koriste za konzerviranje mesa. Asimilacija kisika u tijelu podstiče se proteinskim sastojcima koji sadrže sumpor i čine ulje rastvorljivim u vodi, a prisutni su u siru, orasima, crnom i bijelom luku, praziluku i posebno u bijelom mekom siru. Najvažnije je da se koristi samo nerafinirano, hladno-cijeđeno ulje sa visokim sadržajem linolinske kiseline, a unosi se zajedno sa hranom koja sadrži odgovarajuće proteine, jer će u suprotnom izazvati više štete nego koristi.

Najbolja kombinacija jeste ona koja uključuje bijeli meki (švapski) sir i ulje sjemena lana. Za vrijeme dijete strogo su zabranjeni: šećer, rafinirano bijelo brašno, rafinirani ugljikohidrati, ulja i sol, hidrogenirana hrana, maslac, margarin i konzervirano meso.

Doručak: Biljni čaj

Krem dr Budwig za koji su potrebne četiri žlice mladog sira ili jogurta, po dvije žlice ulja od sjemena lana i svježe samljevenog sjemena lana, a po želji mogu se dodati sok od pola limuna, jedna banana, svježe sezonsko voće ili žličica meda. Staviti sve u blender i izmiksati.

Užina: Biljni čaj

Čaša svježeg soka od mrkve, jabuke, celera ili cikle.

Ručak: Presna salata

Pored klasične zelene salate, mogu se koristiti mrkva, rotkvice, cikla, a radi boljeg ukusa dodati usitnjen hren, sitni luk (vlasac) ili peršin. Povrće kuhano na pari, integralni pirinač, heljda ili proso. Posno meso, riba ili sir.

Užina: Biljni čaj

Sok od svježeg voća. Sveže sezonsko voće. Koštunjavo voće.

Napomena: Svi kolači, keks, gotove cerealije i slatkiši napravljeni su od rafiniranog šećera, brašna i ulja koji daju samo prazne kalorije, stoga ih treba u potpunosti izbaciti iz jelovnika.

Večera: Salata

Povrće kuhano na pari. Juha od povrća. Topao obrok sa heljdom, ovsom, prosom, ječmom ili sojom.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi