Kako se prepoznaju hemoroidi?

U najvećem broju slučajeva pacijenti se žale na neugodan osjećaj težine i pečenja u predjelu anusa, u drugim slučajevima, opet, postoji vrlo izražen svrab u tom području.


Postoje slučajevi u kojima osoba primjećuje da ima hemoroide jer zapaža da stolica izgleda kao da je premazana crvenom bojom i što prvenstveno tokom izbacivanja stolice gubi pokoju kap svježe krvi. To govori da je prolazak stolice, ili zbog mehaničkog ili zbog kvasećeg djelovanja koje izaziva, prouzrokovao prskanje pokojeg hemoroidalnog čvorića s posljedicom - krvarenjem.

Treba napomenuti da hemoroidni čvorići sa lakoćom bivaju zahvaćeni tim flebitičkim procesima, odnosno upalom proširenih vena. U tom slučaju čvorići postaju napeti, nabrekli, zacrvenjeli, uvećavaju se, postaju vrlo bolni, izazivaju lažnu potrebu za stolicom, stolica pojačava bolnost, a može se pojaviti i povišena tjelesna temperatura.

Krvarenje iz čmara je uvijek razlog za zabrinutost. Ako se javi u trenutku pražnjenja crijeva, onda su u pitanju najvjerojatnije hemoroidi. Ali, pri najmanjoj sumnji, naročito nakon 50. godine života ili ako je u porodici bilo slučajeva polipa ili raka crijeva, potrebno je obaviti detaljne preglede. Pri ispoljavanju drugih simptoma također se treba obratiti liječniku.

Tijekom velike nužde se primjećuje krv, najčešće na toaletnom papiru.

Trombozirani hemoroid u kojem se krv zgrušala, uzrokuje vrlo jaku neugodu kroz dan-dva, ali se zaliječi spontano.

Nakon krvarenja bolovi oslabe ili potpuno prestanu. Međutim, krvarenje se može javiti i na početku i u toku defekacije, a ponekad krv brizga u tankom mlazu što naročito uplaši pacijenta. Takva stanja podrazumijevaju neodložno obraćanje liječniku jer je indikovano nakon detaljnog pregleda učiniti tamponadu do konačnog rješavanja problema.

Postoje tri osnovna hemoroidna čvora. Lijevi bočni, desni prednji i zadnji. Prema svojoj izraženosti dijelimo ih na 4 stupnja.

Sa drugih blogova: Kako prirodnim putem liječiti hemoroide?

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi