Zbog čega nastaju hemoroidi?

Pravi uzrok nastanka hemoroida nije sasvim poznat. Ipak, uočeno je da od svih sisara jedino čovjek pati od ove pojave.


Objašnjenje leži u uspravnom stavu čovjeka, uslijed čega se, zbog sile zemljine teže, vene završnog dijela debelog crijeva proširuju. Međutim, postoje mnogi predisponirajući faktori za nastanak šuljeva. Često i dugotrajno sjedenja, kao i nepravilna ishrana, jedan su od najvažnijih faktora nastanka bolesti.

Uslijed dugotrajnog sjedenja osobe često pate od neredovne stolice, praćene njenim izostankom i po nekoliko dana. U nekim zemljama Zapada osiguravajuća društva ne osiguravaju profesionalne vozače (jer su hemoroidi jedna od njihovih najčešćih profesionalnih bolesti) ukoliko u svom vozilu nemaju posebno prilagođena sjedišta.

Pojava hemoroida opisuje se kao lokalni venski zastoj krvi u perifernim dijelovima debelog crijeva, do kojeg dolazi od pritiska tvrdih fekalnih masa na njegove sudove pri defekaciji. I kronična opstipacija pogoduje njihovom razvitku. Dok u arterijama vlada arterijski krvni pritisak od 80 do 120 mm Hg u venama je pritisak vrlo nizak. Stoga, da bi krv ipak mogla teći vene su snabdjevene venskim zaliscima - ventilskim zaliscima koje omogućuju jednosmjerno gibanje krvi, prema srcu.

Međutim, ti zalisci mogu vremenom oslabiti, pa i propasti, a u tom slučaju njihova funkcija se gubi. Tada dolazi do staze krvi. To znači sa se krv sporije kreće prema srcu, kumulira se u donjim dijelovima organizma te vrši pritisak na vene udova. Tada može doći do pojave varikoznih vena, odnosno "proširenih vena". Također, jedna od vrlo čestih oboljenja vena jesu i hemoroidi.

U venama ovog područja, kao i uopće u venama portalnog venskog sistema, nema zalistaka, prema tome u njima dolazi mnogo lakše do zastoja krvi nego u ostalim venama, onima koje imaju zaliske. Osim toga je poznato da se vene hemoroidales superiores, koje u svom početku prolaze u zidu crijeva, ispod sluzokože, probijaju u svom kasnijem toku pod sluzokožu kroz sitne otvore u mišićima crijevnog zida. Taj njihov tok pogoduje nastajanju krvnog zastoja u njima. I zastoj krvi u portalnom optoku, kao i sve promjene koje vrše neki pritisak na vene u maloj karlici (trudnoća, tumori), mogu djelovati u istom smislu.

Među činiocima koji pridonose stvaranju ove bolesti na prvom mjestu treba spomenuti promjenu  zidova vena, zbog stečenih uzroka (zbog prethodnih upala vena), osim toga, može postojati određena urođena slabost vena, to objašnjava učestalost nasljednog karaktera hemoroida i nerijetko istovremeno postojanje drugih bolesti vena, kao što su varikoziteti donjih udova i varikokela (proširenje vena testisa).

Neki su autori tvrdili da su hemoroidi novonastali krvni sudovi u smislu angioma (Reinbach, Hartung). Međutim, ova tvrdnja vrijedi samo za opće promjene krvnih sudova u djetinjstvu.

Ima stručnjaka koji kao uzrok za razvoj hemoroida pretpostavljaju da se u defekaciji mijenja smjer strujanja krvi u portalnom području, slično onome što se zbiva u donjim ekstremitetima ljudi s proširenim venama, pa bi ta privremena promjena krvnog strujanja bila odgovorna za nastanak varica u oblasti anusa.

Rasne razlike među ljudima nemaju u postanku hemoroida nikakvu ulogu, iako postoje i takva mišljenja.

Poznato je da postoji predispozicija za ovu bolest. Utvrđeno je da se u nekim porodicama bolest javlja češće. Od velikog je utjecaja i velika količina masti ili povišeni nivo mokraćne kiseline u krvi.

Od hemoroida obolijevaju i djeca, ali se kod njih hemoroidi ne operiraju. Tegobe su često povezane sa zatvorom koji se ne regulira u dužem periodu i zato je vrlo važno spriječiti poremećaje rada crijeva. Treba im davati puno tečnosti i ne dozvoliti da provede puno vremena na noši i naučiti ih da ne "trpe" nego da redovno prazne crijeva.

Što se ishrane tiče, ona je veoma bitna jer, na primjer, u nekim zemljama Azije i Afrike, gdje je zastupljena ishrana sa puno vlaknastih ostataka, populacija ne zna za ovo oboljenje.

Najčešće se pojavljuju kod onih osoba koje puno sjede, koja upotrebljavaju jela jako začinjena ljutom paprikom i biberom. Takve osobe nemaju lako pražnjenje crijeva, već se ono izvodi sa velikim naprezanjem i napinjanjem. Pojavljuje se kod muzikanata i duvača stakla koji se napinju pri sviranju i duvanju. Također imaju krojači i obućari koji mnogo sjede. Hemoroide dobivaju i bolesnici koji pate od prostate, jer se jako naprežu prilikom mokrenja.

Predmenstrualni period, kao i trudnoća i porođaj, pogoduju pojavi tegoba. U posljednje vrijeme veliki broj fitnes centara privlači mlade ljude da rade na spravama, naročito onim koje oblikuju trbušne mišiće i dovode do povećanog pritiska u trbuhu, što, također, uslovljava pojavu tegoba i proširenje hemoroidnih vena.

Hemoroidi se često javljaju za vrijeme trudnoće i prilikom samog porođaja. Zbog pritiska uvećane materice na vene trbuha, a prije svega na donju šuplju venu i vene male karlice, usporava se protok venske krvi u predjelu rektuma i donjih ekstremiteta. Tegobe uzrokovane ovim poremećajem uglavnom su vezane za drugu polovinu trudnoće kao i period nakon porođaja.

Naime, rijetko se problemi sa hemoroidima javljaju do 20. tjedna trudnoće (5. mjesec).

Glavni uzrok nastanka hemoroida je opstipacija – zatvor.

Opstipacija (zatvor) je veoma čest zdravstveni problem koji se manifestira kao neredovno i otežano pražnjenje crijeva, uz oskudnu i tvrdu stolicu. Obično se pod opstipacijom podrazumijeva manje od 3 stolice tjedno, ali je raspon normalnog pražnjenja crijeva od 2-3 stolice dnevno do 1 u 3 dana.

Prema svjetskim statistikama skoro svaka treća osoba pati od opstipacije. Učestalost raste sa starošću i žene su više pogođene ovim problemom. Radi se o velikom medicinskom problemu što potvrđuje i veliki broj posjeta ljekaru, kojih je samo u SAD-u 2.5 miliona godišnje, dok su troškovi za laksative 800 miliona dolara!

Gotovo da nema osobe koja nije, barem jednom u životu, imala problem sa opstipacijom. U većini slučajeva to stanje kratko traje i ne zahtjeva specijalne analize i liječenje. Veoma je bitno prepoznati uzroke koji dovode do opstipacije jer tada sebi možemo najlakše pomoći.

Uslijed proširenja hemoroidnih čvorova u sluzokoži čmara nastaju nabori. U udubljenjima između nabora zadržava se pomalo nečistoća, koja se stalno draži i izaziva otok sluzokože. To izaziva osjećaj vreline i punoće u čmaru. Na ovo se vrlo često nadovezuje nesnosni svrab u čmaru. Neprestano češanje prouzrokuje površne ranice i ekcem i pogoršava svrab, koji iščezava tek posle odstranjenja ili ozdravljenja šuljeva. Tvrda stolica izaziva često krvarenje iz hemoroida. Pri naponu za vrijeme vršenja nužde, iz povrijeđenog hemoroida teče krv kapljući ili u mlazu. Vrlo su česte teške malokrvnosti zbog stalnog odliva krvi iz hemoroida.

Vrlo vjerojatno je da razvoju hemoroida doprinosi duži boravak u sjedećem položaju, kada su mišići sjedalne oblasti opušteni i nema prirodne podrške analnih kružnih mišića.

Nastanak i razvoj hemoroida mogu pogoršati:
nedovoljna količina vlaknastih materija u ishrani
sjedeći način života, premalo kretanja
odveć vrele kupke
gojaznost
pušenje
zatvori
teži oblici proljeva
dugotrajan kašalj
naprezanje pri defekaciji
podizanje teških predmeta
trudnoća (osobito posljednje tromjesečje)
porođaj
tumor pravog crijeva.

NAPOMENA kod hemoroida:
- paziti da se ne pojavi opstipacija
- ne nadraživati želudac alkoholnim pićem
- ne upotrebljavati u ishrani slana, ljuta i začinjena jela
- paziti se od prehlade, posebno donji dio tijela
- izbjegavati dugotrajno hodanje i rad u stojećem položaju
- nikad ne sjediti na hladnom, posebno na metalu
- posle svakog toaleta koristiti samo hladnu vodu

Još malo o hemoroidima

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi