Hemoroidi – Tko obolijeva?

Hemoroidi su dosta učestalo oboljenje, međutim veoma se malo piše o toj neugodnoj bolesti, a o mogućnostima liječenja još manje.


Danas živimo u svijetu gdje su nam svake informacije malte ne dostupne, ali na žalost i dezinformacije ili u blagom slučaju prikrivanje nekih činjenica. U svijetu postoje oko 130 alternativnih metoda liječenja koje imaju značajnog uspjeha u saniranju nekih bolesti.

Mnoge metode su zarobljene u svom geografskom prostoru, dok se na neke druge vrši hajka, zaboravljajući pri tom da smo upravo tim starim metodama preživjeli kao čovječanstvo, kada još nisu postojali sintetički lijekovi.

Suvremena medicina je postigla ogroman napredak u dijagnostici i zato je naš savjet za svakog čovjeka da se prvo obrati liječniku i iskoristi te blagodati napretka. Najgora je stvar samom sebi postavljati dijagnozu ili bližoj okolini ako za to ne postoji određeno znanje i tehničke mogućnosti.

Alternativne metode dijagnosticiranja mogu samo poslužiti samo kao korektor u diferencijalnoj dijagnozi.
Danas smo pretrpani informacijama o raznoraznim plaćenim studijama koje pobijaju uspješnost alternativnih metoda liječenja. Uzmimo, na primjer, homeopatiju kao jedan vid liječenja energetskim informacijama. Za mnoge naučnike to ne postoji i kao neodrživo je a zaboravlja se pri tome da se zadnjih 30 godina lome koplja u kvantnoj fizici o jednom informacionom paradoksu, da li se informacija gubi ili opstaje kada je usisa crna rupa u svemiru. Znači nepobitno je da informacija u atomima postoji i tu više nema dileme, a svaki atom i delić atoma je u stvari energetsko stanje.

Znači energetska informacija je tu a što je ne prihvaćaju osim fizike i neke druge prirodne nauke to je već nešto drugo.

Mnoge alternativne terapije su upravo zasnovane na tim nekim informacionim energijama, na samom protoku energije i nije ni čudo što su na udaru suvremene farmakologije jer se ta energija nalazi svuda oko nas i svakome je dostupna.

Svako ima pravo da se liječi po nekom svom nahođenju i da bude informiran o tome, ali nema svako znanje da postavlja dijagnozu. Zato kada je u pitanju u ovom slučaju hemoroidalna bolest prvo se obratite liječniku da točno utvrdi i da dijagnozu, jer nije svako krvarenje anusa hemoroidalna bolest.

Jako je bitno da se što ranije sazna uzrok krvarenja jer nekada vam vrijeme može spasiti život, a o skraćenoj dužini vremena liječenja da i ne pričamo.

Čajevi i drugi lijekovi koji su spomenuti na ovom blogu su od mnogih autora širom svijeta. Ima tu profesora i doktora pa sve do poznatih i nepoznatih travara. Svaki je čaj nekome pomogao, jer samo njegovo pojavljivanje u javnost dokazuje njegovu vrijednost. Ni jedna kombinacija čajeva ne može biti univerzalna za neku bolest jer ne postoje ni identični ljudi a ni njihove anamneze zajedno sa simptomima i uzrocima.

Kako definiramo hemoroide?


Hemoroidi su proširene vene i arterije koje su smještene ispod sluzokože krajnjeg dijela debelog crijeva. Najčešće se ne ispoljavaju nikakvim simptomima i nisu bolni.

Svaki simptom (bol, krvarenje, vlaženje, ispadanje, slivanje sluzi, sekundarna anemija) upućuje na to da je došlo do poremećaja, na primjer, tromboze ili upale. Ponavljanje tegoba se naziva hemeroidnom bolešću čiji je najčešći simptom krvarenje. Treba razjasniti da nekada i postojanje veoma velikih hemoroidalnih čvorića ne znači i obaveznu prisutnost tegoba.

Radi se naime, o venama koje odnose krv iz analne regije. Postoje takozvani vanjski hemoroidalni pleksus i unutrašnji hemoroidalni pleksus. Vanjski pleksus je više na površini, a smetnje drenaže u sistemu donje šuplje vene mogu izazvati bolest vanjskih hemoroida. Najčešće obolijevaju trudnice, zbog pritiska uvećane materice na donju šuplju venu.

Veliki, nabrekli modrikasti nabori obično se povlače nakon porođaja, ali na njihovom mjestu zaostaju takozvane analne plitke, u obliku većih kožnih nabora. Njima se često pridružuju analna fisura i povećana analna papila. Najmanje jedna od tih promjena ostaje ženi poslije porođaja.

Dalji razlozi vanjskim hemoroidima mogu biti: dugotrajno sjedenje, kronična opstipacija, neprimjerena ishrana, jak fizički napor i dr. Međutim, ni muškarci nisu pošteđeni od vanjskih hemoroida.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi