Jedna čaša vina i šalica kave dnevno za duži život? Crni i zeleni čaj su također tu!

Vino u umjerenim količinama stimulira probavu, rad srca i krvotok. Zbog toga mnogi nutricionisti i liječnici preporučuju uvrstiti čašu vina u svakodnevnu ishranu.


Dvije šalice kave na dan pomažu zdravlju srca, smanjuju rizik od dijabetesa i olakšavaju mišićnu bol koja je nastala kao posljedica vježbanja. Djeluje antiseptički i regulira mnoge procese u našem organizmu.

Vino se preporučuje piti uz jelo jer kiselinom doseže razinu kiseline želučanog soka te omogućava bolju probavu. Polifenoli, kojima vino obiluje, prirodni su sastojci koji smanjuju rizik od različitih oboljenja, osobito srca i krvnih žila. Čaša vina na dan znatno umanjuje mogućnost nastanka karcinoma, povoljno djeluje na povećanje pozitivnog kolesterola (HDL) i pridonosi smanjenju opasnog (LDL) kolesterola, koji uzrokuje kardiovaskularne bolesti.

Također i ljubitelji kave mogu biti zadovoljni jer je kava i službeno proglašena zdravim napitkom.

Antioksidansi u kavi blagotvorni su za pluća, jetru i bubrege, a kava štiti i od neurodegenerativnih bolesti mozga, kao što su Alzheimerova i Parkinsonova bolest. Iako ne postoje dokazi da umjereni unos kave šteti, trudnicama se preporučuje do dvije šalice na dan, kako ne bi riskirali.

Starije osobe koje redovno piju zeleni čaj imaju britkiji um od onih koji ga gotovo uopće ne piju, pokazala su istraživanja.

Crni čaj potiče metabolizam, usporava razvoj različitih tumora, štiti kosti, sprječava loš zadah i poboljšava zdravlje kože. Zeleni i crni čaj, kava te crveno vino sačuvat će vitalnost.

Kofein blagotvorno djeluje na čitav organizam, no ne smije se pretjerivati jer kava i čaj stimuliraju organizam sve dok se piju tri do četiri šalice, više od toga može imati štetne posljedice.

Kava sadržava fenolske spojeve, blagotvorne antioksidanse koji reduciraju stres i pomažu tijelu da bolje iskoristi inzulin te štiti organizam od dijabetesa tipa dva.

Kakao je bogat flavanolima koji utječu na elastičnost krvnih žila, snižava tlak, štite od moždanog udara, infarkta, raka i dijabetesa.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi