Ljekoviti kokosov orah

Kokosov orah je još jedna od egzotičnih voćki koja se može naći i u našim trgovinama.


Pretpostavlja se da Kokosov orah potječe iz Malezijskog arhipelaga te da se po tropskim područjima proširio plutajući morem!

Kokosova palma, naime, raste pored vode, pa je lako moguće da su morske struje nosile kokos i do udaljenijih obala. Životni vijek ovih palmi je sedamdesetak godina, a godišnje na svakoj rodi stotinjak oraha. Kokosov orah ima nekoliko slojeva: vanjski, dlakavi, tamnosmeđi, tvrd je, a na dnu ima tri rupe, koje podsjećaju na ljudsko lice. To je i bio razlog što su ga Portugalci nazvali 'koko', što znači 'nasmiješeno lice'. Ispod kore je tanka, nešto svjetlije smeđa 'koža', pa tek onda dolazi 'meso', koje je bijelo.

U sredini je mutan sok, koji se pogrešno naziva kokosovim mlijekom. Kokosovo mlijeko se naime, pravi od njegovog 'mesa', od čega se pravi i kokosovo ulje. Ovo biljno ulje bogato je zasićenim masnim kiselinama (31,75 miligrama u 100 grama svježeg, odnosno 57 miligrama u istoj količini suhog kokosa), koje nisu baš zdrave, jer podižu razinu kolesterola u krvi, svima, osim vegetarijancima.

Naravno, zbog toga je kokos i izuzetno kaloričan: u 100 grama sadrži 376 kcal (svjež), odnosno 690 (osušen), odnosno 1.574, ili čak 2.900 kJ. No, pošto se on ne jede u tako velikim količinama, jer se najčešće koristi u vidu mrvica za ukrašavanje kolača, ovi podaci ne moraju da zabrinu. Pored toga, kokos ima i 1.094 miligrama esencijalnih aminokiselina (ili 2.821 u suhom). Ovome se mora dodati i da u sirovom kokosu ima devet grama vlakana u 100 grama, 0,95 miligrama vitamina E, vitamina grupe B (više u sušenom), dok u svježem ima triput više folne kiseline (30 mikrograma), a sadrži i dva miligrama vitamina C. Bogat je kalijem (379 miligrama u 100 grama svježeg, odnosno 540 u istoj količini sušenog), a siromašan natrijem (35, odnosno 37 miligrama), što je povoljan odnos, a ima i 20, odnosno 26 miligrama kalcija, 94, odnosno 205 miligrama fosfora, 39 (90) magnezija, 2,25, odnosno 3,3 željeza, 0,5 (2 miligrama) cinka, a u svježem ima i 1,2 mikrogram joda i 0,81 mikrogram selena.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi