Kofein je veliki neprijatelj kalcija

Svakim danom umor, stres i previše kave oduzimaju vrijedne količine vitamina I minerala iz vašeg organizma. Ista je stvari u slučaju obilnih menstruacija kod žena. Također, ono što vam šteti je povećano konzumiranje alkohola.


Sve gore spomenuto dovodi vas u opasnost da obolite od obične prehlade do neke kronične bolesti. Zato, ako pijete kavu, odnosno veće količine kave, obavezno uzimajte dopunu u obliku tableta kalcija.

Previše kave povećava rizik od osteoporoze, jer kofein "izvlači" kalcij iz vaših kostiju. Kavopijama se zato preporučuje uzimanje doza od oko 1.500 mg kalcija dnevno. Osim toga, više od pet šalica kave dnevno može utjecati negativno i na vašu plodnost. Ženama je tijekom menstrualnog ciklusa u ishrani potrebno željezo, jer njegov nedostatak može dovesti do anemije. Preporučuje se doza od 18 mg dnevno (najviše ga ima u mesu i ribi). Poželjno je da se, pored namirnica punih željeza, jedu i one koje sadrže dosta vitamina C, kao što su paradajz, jagode i limun. Ukoliko ne jedete meso, uzimajte multivitamine koji sadrže željezo.

Željezo, ali i vitamin C i E su vam jako važni ako se bavite sportom ili rekreacijom, isto u dozama: 18 mg željeza, 250 mg vitamina C i 400 IU vitamina E. Ukoliko pijete alkohol potrebni su vam u ishrani vitamin C i multivitamini sa cijelim spektrom B vitamina.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi