Pušenje će istopiti mišićnu masu, a ne masno tkivo

Naučnici iz Australije opovrgnuli su opće prihvaćeno mišljenje da pušenje smanjuje apetit i pomaže pri smanjenju tjelesne mase.


Naime, oni su otkrili se u slučaju pušenja ne smanjuju nakupljene masne naslage nego masa mišićnog tkiva. Osoba će izgledati mršavije i vaga će pokazivati manje kilograma, ali takav način gubitka tjelesne mase štetan je za zdravstveno stanje pojedinca, objasnila je Margaret Moris sa Univerziteta 'New South Wales'. Ona dodaje kako će većina masnih naslaga, kojih smo se željeli riješiti u stvari ostati, ali i nastaviti da se sakupljaju, posebno oko srca pušača, njegovih pluća i jetre.

Margaret Moris je spomenuto istraživanje, zajedno sa suradnicima sprovela na grupi laboratorijskih miševa. Polovina miševa bila je izložena dimu cigareta, odnosno ekvivalentu od četiri dnevno popušene cigarete tokom šest dana u tjednu, a ostatak miševa bio je smješten u kavezima koji nisu bili izloženi dimu cigareta.

Nakon sedam tjedana utvrđeno je da su miševi izloženi duhanskom dimu izgubili oko četvrtinu svoje tjelesne mase, ali je količina masnog tkiva kod njih ostala jednaka onoj kakvu su imali prije izlaganja dimu. Margaret Moris rezultate istraživanja objavila je u stručnom časopisu 'American Journal of Physiology'.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi