Naučite kako da smanjite unos šećera

Svi znamo da šećer deblja. Ipak, teško nam se odreći kolača i drugih slatkiša.


Na koji način možemo ograničiti unos šećera odabirom drugih namirnica i napitaka? Za početak, ne dodajte šećer u hranu, poput sosova, salata, supa. Ovo se posebno odnosi na žitarice, kavu i čaj.

Sljedeći korak je da ne podliježete priči o tome da postoji 'zdravi' šećer kao na primjer smeđi, ili onaj od šećerne trske. Za naš organizam je to sve isto.

Učinite napor da smanjite ili isključite iz ishrane prerađene ugljene hidrate, poput kruha, većine tjestenina i grickalica. Većina ih je prepuna brašna i drugih sastojaka, koji se u organizmu pretvaraju u šećere isto tako brzo kao i čista glukoza. A oni se u organizmu skladište kao trgliceridi, a to je ljepši način da se kaže – salo. Čuvajte se takozvanih nemasnih grickalica. Jedan od najvećih mitova je da hrana oslobođena masnoća ne deblja.

To ne znači da ona ne sadrži i kalorije, a pri tom treba znati da većina nemasnih grickalica sadrži šećer. Trudite se da pazarite raznobojno. To obično znači da uzimate više svježeg povrća i niskoglikemijskog voća, poput bobičastog i višanja. Postanite 'detektiv' za hranu i pažljivo čitajte etikete. Da biste smanjili unos šećera, morate znati gdje ga ima. Čuvajte se umjetnih sladila. Iako uglavnom ne sadrže kalorije, oni, nažalost mogu povećati vašu neodoljivu potrebu za slatkišima i ugljikohidratima uopće. Neki naučnici vjeruju i da oni troše zalihe kroma u organizmu, sastojka od ključne važnosti za metabolizam šećera.

Kad na etiketi pročitate kolika je ukupna količina šećera, broj grama podijelite sa četiri – to označava broj žličica šećera koji unosite tom namirnicom. Sama ta operacija odviknut će vas od šećera zauvijek!

Čak i količinu voća treba da ograničite. Ono uz vlakna i korisne hranljive sastojke sadrži i šećer. Stoga ne pretjerujte ni u jednom pravcu. Iako se preporučuje pet porcija na dan, ako želite da smršavite, zadovoljite se s dvije.

Izbacite iz upotrebe voćne sokove (ukoliko nisu od 100 posto voća). Oni su puni šećera, a za uzvrat, ne sadrže vlakna i imaju mnogo manje hranljivih materija nego svježe voće.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi