Ne može pamtiti: Svako jutro misli da je 15. listopad 2014.

Ne može pamtiti: Svako jutro misli da je 15. listopad 2014.

Nakon udarca glavom u metalni stup, njezin mozak nije sposoban stvarati nova sjećanja. Kraj kreveta drži dnevnik na kojem piše- Pročitati odmah nakon buđenja.

Nikki Pegram (28) iz Velike Britanije budi se svako jutro uvjerena da je 15. listopad 2014. godine. Naime, tog dana je stajala pred bolnicom čekajući operaciju koljena, ali poskliznula se i pala, pa udarila glavom u metalni stup. Bez svijesti je bila dva sata, a kad je otvorila oči njezin mozak više nije mogao stvarati nova sjećanja. Ona pamti sve do trenutka pada, a zadnje je odlazak u bolnicu, sve nakon toga nestaje.
Kraj kreveta drži dnevnik na kojem piše " Pročitaj čim se probudiš". Nakon što pročita zabilješke, ostaje šokirana jer je uvjerena da je 15. listopad prošle godine i u glavi su joj samo obveze koje je planirala do tog dana. U dnevniku je sama sebi napisala kako je tog dana udarila glavom i da njezin mozak ne može stvarati nova sjećanja. Svaki dan dnevnik nadopunjava, primjerice, što je dobila za Božić, tko je premijer...
- Ne sjećam se Božića, ljetovanja s mojim četverogodišnjim sinom Freddiem, pa čak ni vlastitog rođendana. Ne mogu se sjetiti ničega nakon nesreće. Vodim sina u malu školu i ne znam u koju učiniocu ide niti tko mu je učiteljica, i tako svaki dan. To je tako zastrašujuće. Ponekad, dok nešto radim, zaustavim se i osjetim tugu jer znam da se neću toga sjećati idući dan nakon buđenja - priča Nikki i dodaje da ju je britansko zdravstvo proglasilo radno sposobnom, što je suludo.
Prije je radila kao menadžerica u pubu, a ova odluka ju je ostavila bez invalidnine. Prije pada je zarađivala oko 1500 funti mjesečno, a sad dobiva oko 90 funti pomoći za nezaposlene.
Velika podrška joj je suprug Chris Johnson (40). Svako jutro joj objašnjava što se dogodilo, a ona mu govori da se prestane šaliti i da joj dokaže to što tvrdi. Nakon što joj da dnevnik ona se, ili rasplače i bude izvan sebe, ili u tišini čita sve što u dnevniku piše, kako koje jutro. To joj je najteži dio dana jer shvati da se ne sjeća ničega nakon 15. listopada 2014. i da više nema posao na koji je nekad rado odlazila. A najviše ju pogađa što se svaki put iznenadi koliko je sin narastao, jer je u njezinom sjećanju ostao kao tog dana.
Chris se prisjetio i kako je izgledao njihov život u danima nakon udarca u glavu i povratka kući iz bolnice.
- Dva dana nakon povratka kući primijetio sam da Nikki i ja vodimo iste razgovore kao dan ranije. Napomenuo sam joj to, ali ona se nije sjećala. Već tad mi je bilo sumnjivo da nešto s njom nije u redu. Nekoliko dana kasnije shvatio sam da je ozbiljno. Došao je naš prijatelj, a ona je počela govoriti o nečemu što se dogodilo tjedan dana ranije, bila je uvjerena da je taj dan, dan nakon nesreće - ispričao je Chris.
Par se vratio u bolnicu. Objasnili su liječnicima što se događa, a ovi su ih šokirali dijagnozom - da pati od gubitka kratkoročne memorije i to da se nekim ljudima stanje nikad ne vrati u normalu.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi