Kašljete? Pojedite malo čokolade


Ne samo da tamna čokolada suzbija kašalj i štiti nas od moždanog udara, nego su stručnjaci ustanovili kako ona također štiti od komplikacija koje se povezuju s cirozom jetre.


Dobra vijest za čokoladoljupce: južnokorejski istraživači su uvjereni kako čokolada može pomoći u suzbijanju upornog kašlja!

Trenutno provode kraju kliničku studiju lijeka koji sadržiteobromin, sastojak koji se prirodno nalazi u kakaovcu i samim time čokoladi. Ukoliko se istraživanje pokaže uspješnim, ovaj bi se lijek mogao plasirati na tržište u roku od dvije godine. Ne samo da je teobromin zaslužan za dobar osjećaj koji ostaje nakon grickanja čokolade, već smanjuje aktivnosti u dijelu mozga koji podražuje dišne organe i najveći dio probavnog sustava.

Preparati za suzbijanje kašlja uglavnom tretiraju simptome, a ne hvataju se u koštac sa samim uzrokom. Također ih mnogi zaobilaze jer sadrže alkohol i uzrokuju omamljenost, pa se konzumacija nikako ne preporučuje mališanima.

S druge strane, kritičari ističu bojazan zbog nuspojava korištenja proizvoda na bazi kodeina, koji koriste opioidne kemikalije.

Prethodna su istraživanja pokazala kako je teobromin 33 % učinkovitiji od kodeina kada je u pitanju zadatak obuzdavanja kašlja. Južnokorejski znanstvenici su uspjeli pokazati kako teobromin nema nuspojave koje povezujemo s uobičajenim proizvodima za suzbijanje kašlja. "Ovaj lijek ima mogućnost drastično utjecati na liječenje upornog kašlja i mogao bi uvelike poboljšati kvalitetu života bolesnika", objasnio je Manfed Scheske, direktor britanske kompanije SEEK, koja razvija lijek na bazi teobromina.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi