Margarin zdraviji od maslaca - tvrde istraživači s Harvarda


Za bolesti srca su zasićene masti iz maslaca i ostalih masnoća životinjskog podrijetla jednako nezdrave kao i rafinirani ugljikohidrati iz bijelog šećera.


Margarin je bolji za srce od maslaca

Ako je vjerovati najnovijim tvrdnjama stručnjaka s uglednog Sveučilišta Harvard, zdravije je jesti margarin nego maslac. Oni kažu kako su otkrili da zamjena zasićenih masti nezasićenima smanjuje opasnost od srčanog udara. Zasićenih ima u maslacu i ostalim mastima životinjskog podrijetla, a nezasićenih u margarinu.
Svoje tvrdnje baziraju na višegodišnjoj usporedbi podataka o prehrambenim navikama i zdravlju 84.628 žena i 42.908 muškaraca koji na početku istraživanja nisu bolovali od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti te raka.
Naše istraživanje pokazuje da bi pacijenti trebali jesti više nezasićenih biljnih masti, kao i zdravih ugljikohidrata
Zasićene masti i rafinirani ugljikohidrati podjednako su nezdravi ako uzmemo u obzir bolesti srca. Naše istraživanje pokazuje da bi pacijenti trebali jesti više nezasićenih biljnih masti, kao i zdravih ugljikohidrata, na primjer, punozrnati kruh - objasnio je voditelj istraživanja na Harvardu, profesor Frank Hu.
Osvrnuo se i na suprotne rezultate ranijih istraživanja objasnivši kako drugi istraživači nisu u obzir uzeli učinak prekomjerne konzumacije rafiniranih ugljikohidrata, kao što su bijeli šećer i bijeli kruh. On tvrdi da su za bolesti srca zasićene masti jednako nezdrave kao i rafinirani ugljikohidrati.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi