Med – slatki put do boljeg zdravlja !


Med je jedan od najprirodnijih i najjačih sladila, a koristi se stoljećima kao "kućni lijek" za razne tegobe i bolesti. No, i znanost je potvrdila ono što narodna medicina zna već godinama – med liječi.


Boja meda, koja može biti svjetlijih ili tamnijih smeđih nijansi, ovisi o izvoru nektara. Iako postoje iznimke, med svjetlije boje uglavnom je blagog okusa, dok je tamniji med jačeg, prepoznatljivijeg okusa. Što je tamniji med, kažu stručnjaci, to je u njemu veća koncentracija ljekovitih sastojaka.
Evo kako med u svakodnevnoj prehrani pomaže vašem zdravlju:
Obiluje antioksidansima: Normalan proces oksidacije u tijelu može oštetiti stanice, te doprinijeti starenju i razvoju brojnih bolesti, poput raka i srčanih oboljenja. Studija sveučilišta Kalifornija pokazala je kako su osobe koje su u svakodnevnu prehranu dodale žlicu meda imale veću razinu antioksidansa u krvi.

Djeluje antibakterijski: Med sadrži enzime koji proizvode hidrogen peroksid, a on doprinosi antibakterijskom djelovanju kod manjih posjekotina i blažih oblika akni. Neke vrste meda imaju i jako antimikrobno djelovanje.
Liječi kašalj: Studija sveučilišta Penn State potvrdila je stajalište narodne medicine - žlica meda pomaže kod teškog kašlja bolje nego brojni lijekovi. Stručnjaci su ustanovili kako se kod djece s respiratornim problemima koja su jela med prije odlaska u krevet kašalj smanjio, a mališani su mogli mirnije spavati.
Organizmu daje energiju: Med se lako probavlja i apsorbira u krvotok, što znači kako je izvrstan i brz izvor energije. Također, nije visoko na ljestvici po pitanju glikemičkog indeksa, kao primjerice običan šećer dakle, ne remeti ravnotežu šećera u krvi.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi