Prirodni lijekovi za povećanje broja spermija


Neadekvatna proizvodnja i kvaliteta sperme jest jedan od najčešćih uzročnika neplodnosti muškarca s obzirom na to da smanjuje mogućnosti da spermiji dopru i oplode jajnu stanicu.


Prema istraživanju World Health Organizationa, normalna koncentracija spermija je barem 20 milijuna po mililitru sperme. Muškarac s količinom nižom od 15 milijuna spermija po mililitru sperme smatra se neplodnim. To stanje naziva se oligozoospermia. Problemi sa začećem povezani su s brojem manjim od 40 milijuna spermija u ejakuliranoj tekućini.
Razni prirodni lijekovi mogu pomoći pri povećanju broja spermija te poboljšati kvalitetu sperme, a evo nekih od njih:

1. Maca prah

Mljeveni korijen mace, poznatiji kao maca prah može pridonijeti proizvodnji i pokretljivosti spermija. Maca je popularna biljka za plodnost koja pomaže uravnotežiti hormone.

2. Ashwagandba prah

Istraživanje indijskih znanstvenika objavljeno u časopisu Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine iz 2013. godine otkrilo je da ekstrakt korijena ashwagandabe može značajno povećati broj spermija, njihov volumen i pokretljivost. Ova biljka potiče zdravu proizvodnju testosterona te poboljšava cijelokupno zdravlje organizma, povećava vitalnost i smanjuje stres i anksioznost.

3. Ginseng

Panax ginseng, poznatiji kao korejski ginseng, često se koristi u kineskoj tradicionalnoj medicini kao pomoć tijelu da se prilagodi stresnim situacijama no on se može koristiti i za povećanje testosterona, broja spermija i pokretljivosti koja pridonosi plodnosti muškarca. Ginseng osim testosterona povećava i libido.

4. Češnjak


Češnjak djeluje kao prirodni afrodizijak i povećava proizvodnju spermija. On sadrži spoj zvan alicin koji pojačava izdržljivost sperme te poboljšava cirkulaciju krvi. Mineral selen koji je prisutan u češnjaku pridonosi pokretljivosti sperme.

5. Tribulus


Tribulus terrestris, biljka znana i pod imenom gokshura, ayurvedski je lijek za povećavanje broja spermija i kvalitete sperma, a služi i kao jedan on načina povećavanja razine hormona. Istraživanje indijskih znanstvenika iz 2012. godine spoznalo je kako ovaj afrodizijak može biti koristan u liječenju oligozoospermije.

6. Zeleni čaj

Studije pokazuju da antioksidansi u zelenom čaju imaju dobar potencijal za poticanje plodnosti iz razloga što neutraliziraju slobodne radikale koji mogu oštetiti spermije.

Sudeći prema istraživanju iz 2012. godine, objavljenom u znanstvenom magazinu Molecular Nutrition and Food Research, male doze spoja zvanog epigalokatehin galat (EGCG) sadržanom u zelenom čaju mogu poboljšati kvalitetu sperme, uključujući pokretljivost što rezultira poboljšanjem potencijala za oplodnju. Ipak, prevelike doze EGCG-a mogu imati suprotan učinak.

7. Damiana čaj

Damiana je još jedna korisna biljka u pogledu povećanja broja spermija. Ona smiruje živce, ublažava tjeskobu i pshićku iscrpljenost te djeluje kao sredstvo za opuštanje mišića.

8. Orah

Orasi sadrže spoj arginin, koji povećava  broj i volumen spermija. Orasi su bogati i omega-3 masnim kiselinama koje poboljšavaju dotok krvi u genitalije. Također, orasi štite spermije, a za sve su zaslužni antioksidansi kojih orasi imaju dvostruko više od drugih orašastih plodova.

9. Nar ili šipak
Ovo super voće smanjuje razinu malondialdehida, kemikalije odgovorne za uništavanje spermija. Osobito je učinkovit sok od nara koji poboljšava erektilnu funkciju i poboljšava kvalitetu sperme. 

10. Tamna čokolada

Tamna čokolada sadrži više antioksidansa nego crveno vino i pravi je afrodizijak. Ona obiluje aminokiselinama, kao u orasima, koje stimuliraju proizvodnju spermija, povećavaju njihov broj, ali i volumen sperme. Također, istraživanja su potvrdila da muškarci koji je redovito jedu tamnu čokoladu imaju češće i intenzivnije orgazme nego oni koji je ne jedu.

11. Šparoge

Za probleme s plodnošću najčešće je kriv malen broj spermija, a loša kvaliteta sperme muči svakog petog muškarca, potvrdila su istraživanja. Ona se može poboljšati odabirom zdravih namirnica, a prve među njima su šparoge. Ovo povrće bogato je vitaminom C koji sprječava oštećenje sperme i štiti zdravlje testisa boreći se protiv slobodnih radikala. Vitamin E, kojeg također ima u šparogama, stimulira proizvodnju spolnih hormona.  

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi