Krom je ključan za ravnotežu šećera i masnoća u krvi


Krom se ubraja u skupinu elemanata u tragovima ili mikrominerala koji su organizmu potrebni u vrlo malim količinama, ali su ipak nužni za mnoge životne funkcije.


Krom ima ključnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata odnosno održavanju ravnoteže šećera u krvi, a neka istraživanja pokazala su da je važan i za ravnotežu kolesterola i krvnog tlaka.
Smatra se da je već blagi nedostatak kroma povezan s takozvanim sindromom X. Ovaj poremećaj obuhvaća niz simptoma kao što su inzulinska rezistencija (stanje u kojem tjelesne stanice ne reagiraju na prisutnost inzulina), povišen krvni tlak, povišeni trigliceridi, povišen šećer, a nizak “dobar” HDL kolesterol, i sve to povećava rizik od dijabetesa i srčanožilnih bolesti.
Ako bolujete od dijabetesa ili neke bolesti srca,moguće je da vašem tijelu treba veća količina kroma. Isto se tako potreba za njim povećava u slučaju tjelesne ozljede, traume ili mentalnog stresa. Sva ova stanja povećavaju njegovo izlučivanje iz tijela.
I osobe čija prehrana obiluje rafiniranim šećerima posebno bi trebale pripaziti da unose dosta namirnica bogatih kromom zato što ga rafinirani šećeri troše iz tijela tako što potiču njegovo lučenje.

Da biste prehranom dobili dovoljno kroma, treba jesti prirodne, cjelovite namirnice a izbjegavati rafinirane (prerađene) jer se rafiniranjem gubi gotovo sav krom. To se, primjerice, događa u preradi žitarica, pa svakako birajte cjelovite (integralne) žitarice. Osim cjelovitih žitarica, dobri su izvori kroma zelena salata, luk, jabuka, rajčica, krumpir, teleća jetra, banana, špinat, kupus, naranča, piletina, jaja.
Važno je uzimati krom iz cjelovitih namirnica i zato što one prirodno sadrže i druge hranjive tvari koje djeluju sinergijski s kromom, potičući njegovu aktivnost u organizmu.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi