Blagotvorno kozje mlijeko


Zašto mnogi ljudi koji ne podnose kravlje mlijeko često bez ikakvih problema mogu piti kozje mlijeko?


Stručnjaci kažu da bi odgovor na to pitanje mogao bitialfa-s1-kazein. Riječ je o bjelančevini za koju se smatra da je jedna od glavnih bjelančevina u kravljem mlijeku odgovorna za izazivanje reakcija preosjetljivosti, a kozje mlijeko samo u tragovima (dakle, u vrlo malim količinama) sadrži alfa-s1-kazein.

Iako kozje mlijeko zbog toga može poslužiti kao alternativa kravljem, općenito govoreći, kozje mlijeko nije nužno bolje od kravljeg niti je kravlje mlijeko nužno bolje od kozjeg. To ovisi o pojedincu koji ga konzumira i njegovim potrebama. Među činjenicama o kozjem mlijeku dobro je znati:
Kozje mlijeko sadrži više bjelančevina i kalcija nego kravlje mlijeko.
Kozji sir i jogurt imaju jači okus od sira i jogurta napravljenih od kravljeg mlijeka.
Svježe kozje mlijeko odlično je za piće i pripremu delikatnih deserata.
Kozje mlijeko uvijek treba držati u hladnjaku jer se na višim temperaturama može brzo ukiseliti. Uvijek čvrsto zatvorite mlijeko kada ga spremate kako biste spriječili da ono upije arome drugih namirnica u hladnjaku. Izbjegavajte čuvati kozje mlijeko u vratima hladnjaka jer ga to izlaže prevelikoj količini toplog zraka svaki put kad se hladnjak otvara i zatvara.
Kozje mlijeko je vrlo dobar izvor kalcija (koji je izuzetno važan za održavanje čvrstoće kostiju) i kalija (koji je nužan za održavanje normalnog krvnog tlaka i funkcije srca) te kvalitetnih bjelančevina koje su neophodne za proizvodnju tjelesne energije i aktivnost mišića.
Također se u kozjem mlijeku u značajnim količinama nalaze i drugi nutrijenti važni za proizvodnju energije -fosfor i vitamin B2 (riboflavin).
Kozje mlijeko je koncentrirani izvor triptofana koji pospješuje san.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi