Grašak uklanja umor, poboljšava raspoloženje, regulira krvni tlak...


Grašak iz porodice mahunarki predstavlja visoko kvalitetnu i hranjivu namirnicu. Osim što ima bogate nutritivne sastojke važno je napomenuti da je grašak bogat izvor energije, odnosno otprilike 100g graška sadrži oko 80 kcal. 



 Osim značajne energetske vrijednosti grašak je bogat izvor ugljikohidrata i vlakana (galaktana), glukoze, glukuronske kiseline, fruktoze, proteine, masti i lecitina. Grašak je bogat vitaminom C i E pa se preporuča konzumacija graška u našoj prehrani. Također sadrži i vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), niacin, vitamin E ivitamin A u tragovima, magnezij i mangan.

Grašak u ulozi ljudskog zdravlja

Kao odličan izvor vlakana pomaže kod održavanja, očuvanja probavnog sustava te poboljšanja probave. Ova namirnica bogat je izvor željeza što znači da djeluje povoljno na naš imunološki sustav. Pojačava naš imunitet, djeluje na umor i bezvoljnost, a budući da sadrži željezo poboljšava uspješniju izgradnju stanica u krvi. Grašak je bogat vitaminom K, pa možemo zaključiti da je važan za srčano-krvožilni sustav, očuvanje i zdravlje kostiju. Sprečava osteoporozu, a pridonosi aterosklerozi.

Redovna konzumacija graška može eliminirati pojedine bolesti blažeg oblika, ali i ublažite neke jače.

Ova mahunarka bogat je izvor antioksidansa kao što su flavonoidi, polifenoli, karotenoidi i fenolna kiselina. Prema jednim od zadnjih istraživanja konzumacija graška pomaže kod raka želuca, zbog sastojka koji se zove kumestrol, a važan je i kod gubitka tjelesne mase. Štiti naše tijelo od bronhitisa, artritisa i Alzheimerove bolesti. Važan je kod ljudi koji su u depresiji jer utječe na poboljšanje raspoloženja, uklanja umor, regulira krvni tlak, jača živčani sustav, koristi se za detoksikaciju organizma, otklanja umor i djeluje pozitivno na stanje naše kože.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi