Krastavci su idealno povrće za zdravo mršavljenje i jačanje imuniteta


Krastavac sadrži visok udio vode i obilje minerala (kalij,magnezij, mangan, molbiden), pa je odličan za hidrataciju i detoksikaciju; uravnotežuje krvni tlak, poboljšava probavu. Dobar je izvor vitamina C i kavene kiseline, koji također pospješuju “otplavljivanje” štetnih tvari iz organizma.


 U krastavcima se nalaze i značajne količine vitamina A, vlakana, folne kiseline i silicijeva dioksida koji je važan za zdravlje kože. Upravo zbog silicijeva dioksida, kao i već spomenute kavene kiseline, krastavci su poznato prirodno sredstvo za smirenje nadražene kože, ublažavanje oteklina i podočnjaka.

U kulinarstvu su krastavci podjednako pogodni za pripremu jela i napitaka. Odličnu prijaju kada se u toplim danima poslužuju svježi i rashlađeni, u različitim salatama i hladnim juhama (gazpacho) ili oplemenjeni umacima. Krastavci se odlično slažu s drugim povrćem (tradicionalno se kombiniraju s rajčicom, paprikom, lukom i češnjakom), maslinovim uljem, limunovim sokom, octom, jogurtom, vrhnjem, koprom, metvicom...

Izvanredno osvježavajući napitak dobit ćete ako hladnu vodu obogatite tanko narezanim kriškama krastavca, kriškama limuna i lišćem metvice.
Krastavac se dobro uklapa i u gušće napitke - primjerice, izmiksajte zajedno 1 oguljeni krastavac i “meso” dinje ili lubenice, i poslužite u ohlađenoj čaši.
Dajte prednost jedrim, čvrstim plodovima jasne boje (od zelene do tamnozelene), a nemojte uzimati one koji su omekšali i požutjeli.
Po mogućnosti birajte ekološki uzgojene krastavce kako biste u pripremi jela bez bojazni mogli ostaviti i koru koja je izvor mnogih hranjivih tvari.
Krastavci su osjetljivi na toplinu, pa ih treba čuvati na hladnom kako ne bi izgubili svježinu i hranjive tvari. Mogu izdržati do 10 dana ako su u hladnjaku. Prije spremanja u hladnjak nemojte ih prati. Stavite ih u plastičnu vrećicu tako da ih njome čvrsto omotate, pritom istiskujući iz nje što više zraka.
Morate li čuvati narezane krastavce, stavite ih u posudu s dobro prianjajućim poklopcem ili u plastičnu vrećicu, pa spremite u hladnjak. Upotrijebite ih najkasnije za dva dana.
Krastavci se ponekad sole da im se izvuče višak tekućine. No, soljenje se ne preporučuje jer krastavci postaju mlohavi i preslani, a s “izvučenom” tekućinom gubi se i znatna količina dragocjenih minerala.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi