Zdravstvene dobrobiti kombuche (gljive kombuše)


Ova je gljiva živi organizam i zahtjeva da se prema njoj sa pažnjom ponašamo.




Ako odlučite sami uzgajati kombuchu, morate joj pripremiti "kupku" od dvije litre biljnog čaja (zelenog, crnog...) i do 100 grama šećera jer bez njega kombucha neće opstati. Morate "kupku" držati na sobnoj temperaturi, a najbolje je koristiti staklene ili keramičke posude jer u onim plastičnim i metalnim kombucha neće preživjeti. Kada ju stavite u kupku, ne smijete ju dirati čak 12 dana, odnosno dok traje fermentacija, na mjestu koje je toplo, mirno i sjenovito. Kada ste zadovoljni slatkoćom, odnosno kiselošću – izvadite kombuchu, isperite ju u hladnoj vodi i pripremite novu kupku!


Zdravstvene dobrobiti kombuche

1. POTIČE PROBAVU I POBOLJŠAVA STANJE PROBAVE

S obzirom na to da se fermentira, kombucha je dobar izvor probiotika. Probiotici su iznimno važni jer adekvatan broj ovih dobrih bakterija, pod kontrolom drže one loše bakterije koje mogu u organizmu uzrokovati infekcije i bolesti. Osim toga, smatra se da održavaju dobru floru crijeva što pomaže u probavi hrane.

2. POBOLJŠAVA IMUNITET

Zbog toga što u naš organizam unosi veliki broj dobrih bakterija, a kontrolira one loše, dolazi do poboljšanja i jačanja našeg imuniteta. Odnosno, postajemo malo imuniji na bolesti, pogotovo one sezonske!

3. DETOKSICIRA ORGANIZAM

Kombucha odmah čim ju počnete konzumirati, će pokrenuti detoksikaciju vašeg organizma. Nemojte se zabrinuti ako se u početku budete osjećali lošije jer upravo je to simptom detoksikacije.
Kada počnete piti kombuchu, počnite s malim količinama, dok ne vidite da vaše tijelo može podnijeti više.

4. POBOLJŠAVA RAD JETRA I ŠTITNJAČE

Zbog glukonske kiseline koju sadrži, kombucha štiti jetru od toksina, a baš zbog toga što čisti organizam od toksina, olakšava i posao jetri i štitnjači.

5. DJELUJE PROTUUPALNO

Kombucha je dobar izvor glukozamina, koji djeluju protuupalno i koji mogu smanjiti bolove, pogotovo artritisa, a čak mogu smanjiti glavobolju.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi