Kurkuma liječi depresiju, pomaže kod bolesti...

  • Kurkuma je prirodni lijek koji je najpoznatiji u zemljama Dalekog Istoka, poput Kine, Indonezije i Indije. Upravo je njihova prehrana bogata ovim začinskim biljem koji daje poseban okus curryju.

    

  • U kurkumu se nalazi kurkumin – sastojak na kojem se iznova provode istraživanja i koji kontinuirano pokazuje koliko pozitivno utječe na različita oboljenja.

    Bez obzira radilo se tek o nedostatku apetita ili proljeva ili se radilo o Chronovoj bolesti i oporavku od kronične i kritične bolesti, poput raka – kurkuma i kurkumin pravi su odgovor.

    Dolazi iz obitelji đumbira, a okus varira ovisno o svježini. Dok se je svježa, kurkuma ima aromatičan i ljutkast okus, dok sušena kurkuma dobiva notu naranče i đumbira. Žuta se boja kurkume koristi i kao prirodno bojilo, tako da se često u te svrhe dodaje i proizvodima poput senfa.
    Antikancerogena, protuupalna i antivirusna svojstva

    S obzirom na to da ima vrlo intenzivan učinak, odnosno istraživanja su pokazala da u nekim slučajevima ima veći utjecaj od terapije lijekovima, savjetuje se dnevno konzumirati samo do jedne žličice.

    Istraživanja su pokazala i pozitivan učinak kurkume na liječenje depresije, čak i one manične. Osim što su provedena istraživanja na životinjama, također je utjecaj kurkume istražen i na 60 osoba koje pate od različitih vrsta depresije, a u tim se slučajevima kurkuma pokazala kao izuzetno uspješna, a nijedan pacijent nije pokazao nuspojave.

    Poznato je protuupalno djelovanje kurkume, a smatra se i jednim od najsnažnijih utjecaja ove začinske bilje. Ponovno je za taj utjecaj zaslužan kurkumin, a konzumiranje kurkume može prevenirati i nastanak bolesti poput artritisa, visoke razine kolesterola i kronične boli koje mogu nastati zbog dugotrajnih upala.

    Iako još nije provedeno dovoljno istraživanja, ona dosada objavljena pokazuju kako kurkumin može prevenirati nastanak raka te usporiti njegov rast, a čini i kemoterapiju efektivnijom te štiti one zdrave stanice, objasnili su to liječnici poznate Mayo klinike iz Sjedinjenih Američkih Država. Djelovanje kurkuma i kurkumina jako je zbog antioksidativnih svojstava, koji su zaslužni za protuupalno djelovanje i smanjivanje naotečenosti.


    Osteoartritis jedno je od stanja kod kojih kurkuma dokazano pomaže, a potrebno ga je samo konzumirati na dnevnoj bazi samostalno ili uz druge biljne začine.

    Uz ova djelovanja, kurkuma djeluje učinkovito i na niz drugih, poput glavobolje, svrbeža, bolesti vezanih uz probavni sustav, bolova u zglobovima, nadutosti... a postoje i oni kod kojih se učinkovitost kurkuma nagađa - pogotovo jer je pojava ovih bolesti manje učestala u zemljama Dalekog istoka u kojima je kurkuma česti dodatak prehrani. Neke od tih bolesti su Alzheimerova bolest, oboljenja vezana uz jetru te žučnog mjehura...

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi