Vitamini u kukuruzu šećercu

Kukuruz je dobar izvor dvaju vitamina B skupine: vitamina B1 i pantotenske kiseline neophodnih za proizvodnju energije. Uz to, budući da vitamin B1 sudjeluje u sintezi neurotransmitera acetilkolina zaduženog za dobro pamćenje, on ima važnu ulogu u pravilnom radu mozga.


 Kukuruz sadrži i još jedan vitamin iz B skupine - folnu kiselinu. Adekvatan unos folne kiseline je osobito bitan za žene reproduktivne dobi koje su začele ili to tek namjeravaju, jer deficit folne kiseline uzrokuje malformacije fetusa. Osim toga, folna kiselina pomaže smanjiti razinu homocisteina, rizičnog čimbenika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Kukuruz je i dobar izvor viamina C, minerala fosfora i mangana te prehrambenih vlakana.
Prehrambena vlakna imaju važnu ulogu u redovitom pražnjenju crijeva, zbog cega se toksične supstance kraće zadržavaju u organizmu i na taj se način minimizira rizik od brojnih opasnih stanja. Osim toga, prehrana bogata vlaknima može biti od koristi u reguliranju tjelesne mase. Vlakna sama po sebi nemaju kalorijsku vrijednost, ali zbog sposobnosti da apsorbiraju vodu mogu pridonijeti osjećaju sitosti. Dodatno, hrana bogata vlaknima zahtijeva više žvakanja, pa osoba nije u mogućnosti unijeti velike količine hrane, a time i energije, u kratkom vremenu.

Kukururuz šećerac sadrži brojne fitokemikalije od kojih se posebno ističe sadržaj beta-kriptoksantina, karotenoida zaslužnog za žuto-narančastu boju kukuruza. Beta- kriptoksantin ima snažno antioksidativno djelovanje i na taj način štiti stanice od štete uzrokovane slobodnim radikalima. Osim toga, pokazalo se da beta – kriptoksantin pomaže zdravlje pluća štiteći ih od karcinoma.
Antioksidativna aktivnost kukuruza se dodatno povećava kuhanjem. Razlog leži u činjenici da se kuhanjem oslobađa ferulička kiselina, tvar kojoj se zbog snažnog antioksidativnog djelovanja pripisuju antikarcinogena svojstva.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi